„Fug de munca, ca dracul de tămâie”

2Comentarii
„Fug de munca, ca dracul de tămâie”
ORADEA – Pustiu. Mai mulţi oficiali şi angajatori, decât rromi în căutare de locuri de munca. Atmosfera de la „Bursa locurilor de munca pentru persoanele de etnie rroma”, desfăşurată, joi, 21 iunie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, s-ar putea caracteriza prin proverbul „Fug de munca, ca dracul de tămâie”.

Cei 11 angajatori prezenţi, au oferit 217 locuri de munca, în meserii de fierar betonist, dulgher, sudor, zidar, zugrav, confecţioner lenjerie, tâmplar, săpător manual şi muncitori necalificaţi. Rromii care doreau să muncească au fost însă prea puţini, doar 52 de persoane dintre care 21 au fost selectate pentru interviu.

 

Pretenţii

 

Dintre cei prezenţi, majoritatea aveau prima dată pretenţia să li se spună ce salariu vor primi şi abia după aceea discutau. „Aş vrea să mă angajez, dar nu cu orice salar. Am auzit că se câştigă în unele locuri 12 – 13 milioane de lei.

Sunt obişnuit cu munca, am lucrat de la şapte ani”, spune Nicolae Covaci din Tăşad. Altul, Kopar Kalman din Oradea, calificat ca fierar betonist zice că are loc de munca, dar ar vrea unul în care se câştigă mai bine. „Sunt fierar betonist. Lucrez la CIAC, dar de abia dacă primesc 4 – 5 milioane de lei, ceea ce îmi pare puţin”, spune omul, care a fost orientat apoi spre Bechtel, care are nevoie de asemenea meseriaşi.

Mulţi dintre rromi s-ar fi angajat, dar nu le convenea programul. Fiind navetişti, nu aveau cum să lucreze în trei schimburi.

Participarea scăzută a fost pusă de Ilie Linţu, cel care se ocupă cu rromii la AJOFM Bihor, pe seama faptului că aceştia sunt obişnuiţi să se angajeze cu ziua, primind leafa în fiecare seară. De asemenea, implicarea liderilor rromilor a fost prea mică, dacă nu inexistentă.

„Participarea foarte slabă şi interesul scăzut se datorează şi lispei de implicare a liderilor şi reprezentanţilor rromilor, deşi la mesele rotunde organizate au fost prezenţi. Acest lucru s-a reflectat în rezultatele bursei”, este de părere Viorica Verebi, şef Birou Control Măsuri Active de la AJOFM Bihor.

Dan Birta2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor