Fuge pământul din comune

Pagube de zeci de miliarde de lei au provocat alunecările de teren numai în primele luni ale acestui an, în judeţ. În acest nefericit top, capete de listă sunt localităţile Pădurea Neagră şi Dobreşti.

70 de case izolate, cinci gospodării afectate şi un drum blocat. Acesta este bilanţul alunecărilor de teren din satul Hinchiriş, comuna Lazuri de Beiuş. „O familie este efectiv în pericol, celelalte case nu sunt locuite.

Drumul este blocat însă pe o lungime de 300 de metri şi nu putem face nimic să-l deblocăm. Am anunţat autorităţile judeţene şi aşteptăm să vină în teren cei de la Comisia de dezastre”, spune viceprimarul din Lazuri de Beiuş, Ştefan Bogoşel.

Sufocaţi de alunecări

Ploile abundente din ultimele luni sunt cauzele alunecărilor de teren. Comisia de dezastre şi calamităţi constituită la nivelul judeţului nu mai pridideşte cu deplasările în teren, cu evaluările şi întocmirea rapoartelor aferente.

„Până acum am făcut evaluări la alunecările de teren din Bratca, Vadu Crişului, Dobreşti, Remetea, Pădurea Neagră. La Pădurea Neagră vor trebui alocaţi nu mai puţin de şapte miliarde de lei. Banii sunt necesari pentru a construi un zid de consolidare a dealului, practic pentru lucrări de prevenire, spune Adrian Venig, şeful Comisiei de dezastre şi calamităţi. Zidurile se vor construi pe o înălţime de 15, 20 şi chiar 30 m. Lucrări similare sunt necesare şi la Dobreşti. Valoarea acestora a fost estimată la 3,5 miliarde de lei”.

Noi evaluări

Următoarele deplasări în teren, în scopul evaluărilor în urma alunecărilor de teren, vor avea loc la Bulz, Cărpinet, Pomezeu şi Lazuri de Beiuş. Adrian Venig spune că, deocamdată, trebuie să întocmească un raport cu situaţia lucrărilor de prevenire începute anul trecut.

„În 2005 am primit trei tranşe de bani pentru lucrările de prevenire a alunecărilor. Însă nu atâţia bani câţi am cerut. Probabil că acum vom primi a altă tranşă printr-o Hotărâre de Guvern”, a adăugat Adrian Venig.

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !