Fumul CET a devenit istorie după 50 de ani

34Comentarii
Fumul CET a devenit istorie după 50 de ani
Vineri a fost oprit ultimul cazan rămas în funcțiune de la CET Oradea. Focul de la cazanul numărul 4 a fost oprit vineri, 15 aprilie, la ora 11:00.

„Momentul opririi focului a coincis cu epuizarea stocurilor de cărbune şi păcură şi cu demararea procedurilor de punere în funcţiune a turbinei pe gaz şi a cazanului recuperator aferent turbinei” informează reprezentanții companiei.

Procesul a început la ora 7 dimineaţa şi a durat până la ora 11, când cazanul a fost oprit, urmând să intre în conservare.

Începând de vineri, apa caldă pentru populaţie este asigurată exclusiv de la cazanul de apă fierbinte al noii centrale pe gaz a oraşului.

Apă încălzită cu gaz

Începând de vineri, încălzirea apei va fi efectuată exclusiv de noua centrală pe gaz. „Este un moment istoric pentru Oradea”, a spus Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea. „Se închide o etapă din istoria funcţionării sistemului centralizat de termoficare a municipiului Oradea şi începe o nouă etapă, care este gândită şi proiectată să ofere servicii de termoficare performante.”

Conform Primăriei Oradea, începând de vineri sunt întrunite toate condițiile de punere în funcțiune a turbinei pe gaz. Procedurile includ testarea la rece şi la cald a turbinei, verificarea sistemelor de protecţie şi a echipamentelor auxiliare, precum şi confirmarea emisiilor poluante.

Poluare diminuată

Electrocentrale Oradea se afla în funcţiune din anul 1966, nivelul tehnologic al capacităţilor instalate fiind din perioada anilor 1960-1970. Ele nu au beneficiat de lucrări majore de modernizare din cauza lipsei de fonduri, cazanele fiind în prezent uzate fizic şi moral.

Spre exemplificare, în anul 2008, când s-a început proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, emisiile de CO2 înregistrate erau de aproximativ 880 mii tone/an; faţă de aceasta, instalaţiile noi ale centralei pe gaz vor avea emisii de aproximativ 320 mii tone/an – de aproape trei ori mai puţin decât cele ale vechii centrale pe cărbune. De asemenea, emisiile de praf şi cenuşă ajunse în atmosferă vor scădea de la o valoare de aproximativ 2500 tone/an (2008) la 11,6 t/an în anii următori. În ceea ce priveşte emisiile de SO2, responsabile în parte pentru apariţia ploilor acide, acestea vor scădea de la o cantitate anuală de aproximativ 28 mii tone la 73,03 tone/an în viitor.

Astfel, prin finalizarea proiectului noii centrale pe gaz, se asigură respectarea obligaţiilor de mediu asumate în Tratatul de Aderare şi a legislaţiei de mediu aplicabile în domeniul energetic.

„Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, respectiv construirea noii centrale pe gaz, este unul dintre cele mai importante proiecte ale municipalităţii, atât pentru valoarea foarte mare a proiectului, de 53 de milioane euro, cât şi pentru faptul că are un impact major asupra a peste 140 de mii de cetăţeni.

 34Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor