Fumuri mai scumpe

ORADEA - De mâine, fumătorii vor scoate din buzunar mai mult cu 20 de bani pentru fiecare pachet de ţigări cumpărat. La 1 iulie intră în vigoare noile accize, mai mari cu 20% la produsele din tutun.

 Astfel, pentru ţigări şi ţigări de foi, acciza va creşte, începând cu 1 iulie, de la 34,5 euro/1.000 de bucăţi, la 41,5 euro.

 

0,2 lei/pachet

 „JTI va scumpi ţigările în medie cu 0,2 lei, însă la ţigările mai ieftine, scumpirea va fi mai mare. Din cauza structurii accizei, în cadrul căreia a scăzut componenta ad-valorem şi a crescut acciza specifică, au crescut preţurile pentru ţigările mai ieftine.

Dat fiind faptul că nu va fi o scumpire masivă, nu credem că vor fi efecte mari pe piaţă, doar că se micşorează ecartul între aşa-zisele ţigări ieftine şi aşa-zisele ţigări scumpe”, a declarat Gilda Lazăr, corporate affairs director Japan Tobacco International (JTI) România.

Aceleaşi scumpiri vor fi aplicate de la 1 iulie şi de Galaxy Tobacco şi Phillip Morris România. Pentru categoria cu preţuri mai ridicate, scumpirea ar putea fi de 0,3 lei pe pachet.

Totodată, există şi companii care au majorat deja preţurile ţigărilor. Adrian Popa, corporate affairs director la British American Tobacco România (BAT) România, spune că preţurile la pachetele de ţigări au crescut, începând de luni, 25 iunie, cu 0,2 lei – în cazul ţigărilor din categoriile low, mediu şi premium, în timp ce ţigările superpremium s-au scumpit cu 0,3 – 0,5 lei pe pachet. Nivelul minim al accizelor este stabilit la nivelul Uniunii Europene.

România a obţinut perioade de tranziţie pentru o serie de produse supuse accizelor armonizate, printre care şi produsele din tutun, situaţie care presupune modificarea periodică a nivelului accizelor.

Fumătorii sunt nemulţumiţi de această nouă scumpire şi spun că vor cumpăra ţigări de contrabandă. „Nu înţeleg această politică. Prin aceste scumpiri cred că se încurajează evaziunea. Eu o să cumpăr ţigări netimbrate, care sunt mai ieftine”, spune Pavel Petruţ.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !