Funcţionarii publici, în grevă de avertisment

Reactualizat la:
Funcţionarii publici, în grevă de avertisment
Aproximativ 40.000 de funcţionari publici afiliaţi la Federaţia Sindicatelor din Administraţie au intrat, joi, la ora 8.00, în grevă de avertisment, oprind activitatea pentru două ore, nemulţumiţi de majorările salariale oferite de Guvern şi de întârzierea apariţiei legii salarizării unice.

Preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Romel Neagu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că în urma grevei japoneze de luni nu au primit niciun semnal din partea autorităţilor şi speră ca după protestul de joi reprezentanţii Guvernului să îi cheme la negocieri, pentru a nu fi nevoiţi să ajungă la greva generală. El a precizat că în cazul în care nu vor fi chemaţi la negocieri, vor organiza pe 11 aprilie greva generală.

Liderul sindical a mai spus că atât în Bucureşti, cât şi în ţară au fost puse de miercuri afişe la sediile instituţiilor din administraţia publică cu privire la durata grevei de avertisment, astfel ca cetăţenii să afle că până la ora 10.00 ghişeele sunt închise.

Totodată, Romel Neagu a precizat că nu au fost semnalate proteste ale cetăţenilor care au găsit ghişeele închise.

Sindicaliştii din administraţia publică locală, finanţe, muncă, protecţie socială şi statistică afiliaţi la federaţie au întrerupt activitatea, joi dimineaţă, între orele 8.00 şi 10.00.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Valer Suciu, declara, miercuri, pentru MEDIAFAX, că principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor sunt legate de creşterile salariale acordate de Guvernul pentru 2008, care sunt sub rata inflaţiei prognozate, regimul de incompatibilităţi la care sunt supuşi funcţionarii publici şi lipsa unei legi de salarizare unitară a bugetarilor. Sindicaliştii solicită o majorare a salariilor cu 30 la sută.

De asemenea, sindicaliştii îi solicită premierului Călin Popescu Tăriceanu demiterea ministului Muncii Paul Păcuraru, pentru “gafele incalificabile şi pentru caracterul discriminatoriu şi preferenţial al dialogului social practicat”, a adăugat Suciu.

Protestele sindicaliştilor afiliaţi la FNSA au început, luni, cu o grevă japoneză. Liderii sindicali susţineau atunci că majorarea salarială de 4,5 la sută propusă de Executiv nu poate fi acceptată, fiind sub rata inflaţiei prognozată pentru 2008. Aceştia acuzau guvernanţii că nu i-au chemat la negocieri pentru creşterile salariale ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţie pe anul 2008.

Săptămâna trecută, peste 65.000 de funcţionari publici afiliaţi la Sed Lex s-au aflat în grevă japoneză timp de două ore, cerând elaborarea urgentă a hotărârii privind avansarea funcţionarilor publici, a legii salarizării unitare şi negocierea grilelor de salarizare.

Aceştia s-au întâlnit, marţi, cu ministrul Paul Păcuraru, care le-a promis, că, foarte curând, va fi dezbătut în Guvern proiectul privind cariera funcţionarilor publici şi că va încerca să diminueze diferenţele dintre salariile minime şi maxime ale acestei categorii profesionale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !