Funcţionarii publici vor lefuri mai mari

Dupa miscarile sindicale din toamna anului trecut, când au cerut unui Guvern aflat în pragul alegerilor marirea salariilor, functionarii publici se urnesc din nou la lupta sindicala.

Ramâne însa de vazut daca demersurile lor vor avea acelasi succes ca în toamna electorala a lui 2004. Guvernul Tariceanu nu pare a fi dispus ca plece urechea la plângerile armatei de circa 170.000 de functionari publici din România, mai ales ca prioritatile Executivului sunt altele acum, dupa calamitatile naturale ce au afectat multe zone din tara.

Sindicatul din Finantele bihorene, afiliat la Sed Lex – organismul national reprezentantiv al functionarilor publici, cu pe 51.000 de membri – prin vocea liderului Virgil Codrea, a cerut miercuri cresterea salariului pentru functionarii publici si personalul contractual cu 50%.

„Salariul mediu net al unui functionar public este de 4,8 milioane ROL, sub media nationala cu aproximativ 2 milioane ROL”, a sunat explicatia liderului sindical pentru doleanta functionarilor. Codrea a plusat, declarând chiar ca, în conditiile scumpirii utilitatilor publice si a carburantilor, functionarii publici au devenit cea mai defavorizata categorie sociala,

Inconveniente legislative

Alta solicitare tine de sistemul avansarii functionarilor publici: „Prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici în ceea ce priveste avansarea sunt aberante si restrictive, ducând la deprofesionalizarea administratiei publice”.

Sindicalistii acuza faptul ca în ultimii sapte ani functionarii publici nu au putut avansa datorita modificarilor permanente ale legii, precum si a prevederilor care permit avansarea pe o functie superioara numai daca aceasta se vacanteaza.

În fine, prevederile normative care obliga functionarii sa lucreze ore suplimentare în patru zile pe saptamâna, inclusiv sâmbata, reprezinta al treilea punct acuzat de sindicalisti.

Calin Corpas