Funcţionarii suspendă greva generală

ORADEA – Alianţa Federativă a Sindicatelor Fucţionarilor Publici SED LEX trece la negocieri, lăsând deocamdată de o parte declanşarea grevei generale cu care a ameninţat Guvernul Tăriceanu.

Sindicaliştii ameninţaseră cu suspendarea lucrului de luni, 20 noiembrie, după ce săptămâna aceasta, luni, 13 noiembrie, au întrerupt lucrul dimineaţa, timp de două ore. În Bihor, sindicaliştii din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor au fost cei care şi-au suspendat activitatea timp de două ore, între orele 8 şi 10.

În cadrul Direcţiei Regionale Vamale Oradea, vameşii au protestat în felul lor, făcând exces de zel, spre disperarea „cobailor”. Printre alte cereri, sindicaliştii au cerut un salariu mediu net de 1.225 lei noi.

Vor altă lege
Potrivit protocolului încheiat joi între Alianţa SED LEX şi reprezentanţii Guvernului, sindicaliştii au cerut ca, până la viitoarea rundă de discuţii pe care o vor avea cu reprezentaţii Guvernului, să fie inclus în proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare a funcţionarilor publici textul ce prevede reglementarea situaţiei referitoare la treptele de salarizare şi tranşele de vechime necesare pentru acordarea acestora.

O altă cerinţă se referă la armonizarea prevederilor Legii care stipulează Statutul funcţionarilor publici în ceea ce priveşte avansarea pe propriul post. De asemenea, „trebuie prevăzut în mod expres că anual se poate modifica, prin hotărâre a Guvernului, numai cuantumul punctului, nu şi punctele stabilite pentru salariile de bază şi suplimentele posturilor”, se precizează în comunicatul de presă primit pe adresa redacţiei din partea SED LEX.

Alte solicitări
Cât priveşte primele de vacanţă restante, sindicaliştii au solicitat acordarea acestora eşalonat, în perioada 2007-2008. Totodată, s-a cerut ca programele de pregătire profesională să se facă numai cu acordul comisiilor paritare constituite în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice.

Protocolul încheiat joi cu reprezentanţii Guvernului mai conţine cererea sindicaliştilor privind acordarea de stimulente pentru funcţionarii publici, Executivul promiţând elaborarea unor criterii prin care modul de distribuire a salariilor să devină transparent.

Programul discuţiilor
Astfel, în perioada următoare vor avea loc o serie de întâlniri, care vor debuta pe 23 noiembrie, când organizaţiile sindicale vor prezenta propunerile şi observaţiile referitoare la textul propus. Pe 28 noiembrie vor avea loc discuţii cu privire la salarizarea funcţionarilor publici de la nivelul administraţiei publice, iar pe 29 a celor de la nivelul administraţiei locale.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase