Fundatia Erste a deschis biblioteca umana la Timisoara

De Delia S. Barbu
Fundatia Erste a deschis biblioteca umana la Timisoara
Fundatia Erste a deschis biblioteca umana la Timisoara
Atmosferă specială în Cortul Diversităţii de la Festivalul Plai Timişoara. Fundaţia Erste a pus aici la dispoziţia timişorenilor o Bibliotecă vie. Un loc unde cărţile sunt fiinţe umane.

„Biblioteca vie funcţionează ca o bibliotecă obişnuită – cititorii vin şi împrumută cărţi pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărţile, le returnează în bibliotecă şi, dacă vor, pot să mai împrumute o carte. Există însă două aspecte importante: cărţile sunt fiinţe umane şi intră într-un dialog personal cu cititorul.

Cărţile din biblioteca vie organizată de Accept sunt oameni din comunitatea LGBT – lesbiene, gay, bisexuali, persoane trans – care se confruntă sau se pot confrunta cu prejudecăţi sau stereotipuri, şi care ar putea fi victime ale discriminării sau excluderii sociale, sau pot fi oameni cu poveşti care ar da cititorului o experienţă unică de învăţare. De ce acest dialog? Pentru că, de multe ori, diferenţele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse, de cele mai multe ori aceste diferenţe duc la discriminare, suspiciune şi respingere”, spun reprezentanţii fundaţiei.

Iar una dintre „cărţi” – Zoltan Gabriel – spune că acţiunea Fundaţiei Erste „ înseamnă vizibilitate şi deschidere”. „Vrem să arătăm celor din jur că singura diferenţă în ce ne priveşte este orientarea sexuală şi atât. Nu avem anomalii, nici boli psihice. Nu vrem să ne izolăm, ci să apaţinem societăţii”, a spus Zoltan Gabriel, reprezentant al comunităţii LGBT din această parte a ţării. Acţiunile fundaţiei în cadrul Festivalului Plai au mai cuprins workshop-uri şi ateliere de improvizaţie pe diferite teme.

Cel mai important proiect al Fundaţiei Erste, care vizează integrarea socială a persoanelor şi a grupurilor marginalizate, este Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială, iniţiativă prin care sunt recunoscute şi recompensate, la fiecare doi ani, eforturile organizaţiilor nonprofit care contribuie la integrarea grupurilor marginalizate în societate. Organizaţiile timişorene implicate în activităţi sociale sunt invitate, până în 11 noiembrie, să-şi depună candidatura pentru concursul în care premiile au o valoare de 610.000 de euro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !