Fundatia Pentru Voi din Timisoara, in criza de bani din cauza nerambursarii fondurilor europene

De Bogdan Marta
Fundatia Pentru Voi din Timisoara, in criza de bani
Fundatia Pentru Voi din Timisoara, in criza de bani
Fundaţia „Pentru Voi” din Timişoara trece printr-o perioadă financiară extrem de dificilă din cauză că Autoritatea de Management nu a aprobat două cereri de rambursare pentru un proiect european, valoarea acestora fiind de 220.000 de euro. Din cauza datoriilor, fundaţia care se ocupă de persoanele cu dizabilităţi din Timişoara este nevoită să scoată la vânzare o grădină şi echipamentele brutăriei.

Fundaţia “Pentru Voi” din Timişoara se confruntă cu o criză de lichidităţi, care pune în pericol funcţionarea serviciilor sociale pe care le oferă pentru 183 de adulţi cu dizabilităţi intelectuale şi familiilor acestora.

În această situaţia s-a ajuns după ce Fundaţia “Pentru Voi” a încheiat, în luna iulie, proiectul “Economia socială – o şansă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investeşte în oameni!”. Problema este că Autoritatea de Management are de achitat fundaţiei două cereri de rambursare pentru acest proiect: una depusă la începutul lunii mai şi cealaltă la sfârşitul lunii iulie. În plus, fundatia mai are de recuperat de la stat contravaloarea unui TVA pentru un proiect încheiat încă din 2009. Aşa se face că datoriile fundaţiei ajung la o valoare totală de 220.000 euro, bani pe care fundaţia i-a investit din fonduri proprii pentru a duce la bun sfârşit proiectele finanţate de Uniunea Europeană.

„Datorită întârzierii rambursării ne aflăm în situaţia de a nu ne putea achita facturile şi plaţile angajaţilor. Pentru a ne putea continua activităţile până la primirea finanţărilor am hotărât să punem în vânzare grădina terapeutică a fundaţiei, cumpărată acum 14 ani cu sprijinul unui club Rotary din Germania. În grădină muncesc cu plăcere beneficiarii nostri cu dizabilităţi intelectuale, iar roadele ei se folosesc în cantina centrului. De asemenea punem în vânzare echipamentele brutăriei. Dacă nu vom reuşi să facem rost de lichidităţi în timp util se poate ajunge la măsuri şi mai grave cum ar fi să închidem o parte din serviciile sociale pe care le administrează fundaţia”, au afirmat reprezentanţii Fundaţiei „Pentru Voi”.

Cei care beneficiază direct de serviciile Fundaţiei „Pentru Voi” şi părinţii acestora sunt îngrijoraţi că de situaţia în care s-a ajuns şi cer celor cu putere de decizie să ia măsuri pentru deblocarea rambursărilor proiectelor desfăşurate din fonduri europene.

„Fundaţia „Pentru Voi” trage un semnal de alarmă prin care solicită Guvernului Român deblocarea rambursărilor pe proiectele finanţate prin POSDRU. Pentru noi „Investeşte în oameni” nu este doar un slogan, este un crez, este misiunea noastră. Noi am investit în beneficiarii noştri, persoane cu dizabilităţi intelectuale, pentru a le asigura o viaţă decentă. În condiţiile în care în ultimii ani s-au făcut reduceri masive ale alocărilor bugetare către sectorul social, fondurile europene au fost o gură de oxigen, fără de care nu am fi putut continua” a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei „Pentru Voi”.

Prin implementarea acestui proiect european s-a realizat extinderea serviciilor Unităţii protejate „Pentru Voi” prin construirea Centrului „Orizonturi Noi” de care beneficiază 30 de adulţi cu dizabilităţi intelectuale, înfiinţarea unui nou serviciu la domiciliu pentru adulţi cu dizabilităţi intelectuale, care are în prezent 23 de beneficiari, angajarea a 16 persoane cu dizabilităţi intelectuale pe piaţa liberă a muncii şi 20 persoane cu dizabilităţi intelectuale în unitatea protejată „Pentru Voi”, dezvoltarea de 45 noi parteneriate între companii/instituţii şi unitatea protejată „Pentru Voi”, instruirea a 357 persoane prin seminarii, cursuri, training-uri, vizite de studiu pe teme de economie socială, participarea a 140 persoane cu dizabilităţi intelectuale la 10 scoli de vară, 141 participari la cele trei conferinţe naţionale pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale şi multe altele.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !