Fundatia Speranta Timisoara – model pentru intreaga tara

De D.S.B.
Fundatia Speranta Timisoara – model pentru intreaga tara
Modelul celor patru Centre de consiliere, orientare şi asistenţă educaţională pentru copiii cu cerinţe educative speciale deschise în judeţul Timiş de Fundaţia de Abilitare Speranţa va fi preluat de Ministerul Educaţiei şi aplicat în întreaga ţară.

„Ceea ce am reuşit noi este, de fapt, ca aceşti copii cu nevoi speciale din mediul rural, care înainte erau scoşi din familiile lor şi aduşi în Timişoara la şcoli speciale, să rămână lângă familiile lor şi, în acelaşi timp, să aibă acces la asistenţă educaţională. În Timiş lucrăm deja cu 200 de copii cu nevoi speciale, adică micuţi cu sindrom Down, autism, dificultăţi de învăţare, cu probleme emoţionale sau lipsă de limbaj”, explică Letiţia Baba, coordonator al proiectului, director executiv al Fundaţiei Speranţa.

Aceasta spune că modelul dezvoltat în Timiş are mai multe avantaje. „Primul este acela că micuţii învaţă în şcolile din localitate, cu învăţători sau profesori pregătiţi special. Părinţii acestor copii nu mai consumă timp sau bani pentru drumuri şi terapii în Timişoara. În plus, noi putem lucra cu profesorii şi le oferim informaţii şi formare”, adaugă Letiţia Baba. Cele patru centre din Timiş funcţionează la Comloşu Mare, Maşloc, Pişchia şi la Şcoala 20 Timişoara. Miercuri, la Timişoara a fost lansat Proiectul Centre pentru copii din mediul rural, un nou proiect al Fundaţiei de Abilitare Speranţa susţinut de un parteneriat public-privat. Susţinerea financiară a proiectului este asigurată de către Open Society Institute Mental Health Initiative New York.

Activităţile propuse înproiect vizează nevoilor de sprijin pentru creşterea accesului la educaţie pentru copii cu cerinţe educative speciale din mediul rural în România, valorificarea experienţei participanţilor la cele 4 reuniuni regionale planificate şi o conferinţă naţională, pentru elaborarea unor acte normative privind reglementarea înfiinţării centrelor pentru copii din mediul rural şi înfiinţarea a încă 2 centre în mediul rural din alte regiuni prin valorificarea expertizei Fundaţiei de Abilitare „Speranţa” în acest domeniu. Reamintim că, îcadrul “O nouă faţă a şcolii”,proiect cofinanţat prin FSE-POSDRU şi aflat în derulare, Fundaţia Abilitare “Speranţa” a oferit pentru 100 de cadre didactice cursuri gratuite prin ogramul de formare continuă “Educaţie incluzivă”,program acreditat CNFP cu 25 credite transferabile. În alt plan, Fundaţia de Abilitare “Speranţa” a elaborat mai multe pentru părinţi şi profesioniştiiimplicaţi în activităţi educaţionale şi de reabilitare pentru copiii cu dizabilităţi.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !