Furtună într-un pahar cu apă…

1Comentariu
Furtună într-un pahar cu apă…
ORADEA – În perioada 18 mai – 8 iunie, Ministerul Sănătăţii a dispus efectuarea unor controale ample în toate judeţele ţării, atât în unităţile sanitare cât şi în farmacii şi la medicii prescriptori. Controale

Echipele de control au fost formate din reprezentanţi ai autorităţilor de sănătate publică şi cei ai caselor de asigurări de sănătate. În cele trei săptămâni s-a verificat modul de derulare a programului naţional de diabet zaharat şi alte boli de nutriţie, cel de transplant de ţesuturi, organe şi celule, cât şi subprogramul vizând tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice.

Totodată, inspectorii au controlat respectarea condiţiilor igienico-sanitare, calitatea serviciilor spitaliceşti şi îndeplinirea indicatorilor de performanţă asumaţi prin contractul de management în trimestrul I al anului 2007. Raportul de evaluare a controalelor a fost transmis la Ministerul Sănătăţii pe 15 iunie. În Bihor, abia ieri a fost făcut public, fiind postat pe site-ul ASP.

Nereguli minore
După cum era de aşteptat, echipele de control nu au găsit nereguli prea mari. În cadrul programului de diabet, unde echipa de control a fost condusă de dr. Dorel Ţârţ, au fost verificate şase unităţi spitaliceşti cu paturi, 18 cabinete medicale şi 23 de farmacii.

Potrivit raportului, la data controlului a fost constatat un stoc de insulină de valoare mare (84.394,75 lei) la Spitalul Clinic Judeţean Oradea. Medicii de familie nu au scrisori medicale pentru toţi pacienţii în tratament cu antidiabetice orale (ADO). La unele farmacii există diferenţe între stocul scriptic şi cel faptic atât la ADO, cât şi la insulină, iar unele nu au frigidere pentru păstrarea insulinei”, se arată în raportul ASP Bihor.

Pe programul de transplant şi subprogramul de oncologie, preşedintele comisiei a fost dr. Elena Moldoveanu, de la CAS Bihor. Dacă pe transplant totul a fost în roz, la oncologie singurele disfuncţionalităţi descoperite au fost cele legate de inexistenţa protocoalelor terapeutice – situaţie întâlnită la nivel naţional – cât şi existenţa cazurilor pe listele de aşteptare mai vechi de 90 de zile.

Totodată, inspectorii au descoperit în sfârşit o situaţie pe care dr. Lucia Milian, medic şef Secţie Oncologie la Spitalul Judeţean, a semnalat-o de nenumărate ori: medicul prescriptor nu are confirmarea faptului că pacientul îşi ridică sau nu medicamentele prescrise de la farmaciile cu circuit deschis decât la prezentarea pacientului la control.

Dr. Milian a susţinut de nenumărate ori că o dată cu trecerea medicamentelor oncologice în circuit deschis, bolnavii sunt purtaţi din farmacie în farmacie.

Spitalele stau binişor!
Echipa condusă de directorul financiar contabil al ASP Bihor, ec. Florin Mureşan, a verificat unităţile sanitare cu paturi din judeţ. Nimic nu a surprins printre neregulile descoperite, deoarece acestea sunt deja cunoscute de multă vreme: lipsa de personal medical pe unele secţii, „sufocarea” cu prea mult personal pe altele – exemplul cel mai concludent fiind Secţia de Diabet a Spitalului Judeţean Oradea, unde există nouă medici la 40 de paturi – cât şi nereguli minore legate de asigurarea condiţiilor de igienă şi sterilizare. Bilanţ final: şapte amenzi în valoare totală de 6.100 RON.

„Bihorul s-a prezentat bine comparativ cu alte judeţe, neregulile nefiind atât de mari”, susţine dr. Dorel Ţârţ, purtător de cuvânt al ASP Bihor.

Viorica Borz1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor