Gafă de management la Zoo?

12Comentarii
ORADEA – Deşi controlul efectuat săptămâna trecută la Grădina Zoologică din Oradea n-a fost unul fericit, autorizaţia de mediu nu a fost suspendată, deocamdată. „Am fost în control, împreună cu comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, pentru a verifica stadiul exact în care se află investiţiile prevăzute în planul de conformare.

Noi am elaborat acest plan în iunie 2005. De atunci şi până în prezent ar fi putut fi realizate aceste investiţii, considerăm noi. Cu nişte bănuţi şi un pic de voinţă, s-ar fi putut realiza în timpul acesta toate cerinţele prevăzute în plan. De altfel, planul a fost elaborat de comun acord cu beneficiarul, Regia Autonomă Pieţe, Agrement şi Salubritate (RAPAS), toate măsurile au fost propuse de dumnealor”, a declarat Călin Mocan, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor (APM).

Şeful APM susţine că iniţiativele nu trebuie să vină din partea APM, ci din partea RAPAS, însă întârzierea acestora a dus, pentru moment, la închiderea secţiunii de carnivore mari a Grădinii Zoologice.

Gafă de management
Cu toate că din cele 13 cerinţe prevăzute în plan doar cinci au fost realizate în totalitate şi una parţial, restul fiind neglijate, APM nu a aplicat nici o amendă beneficiarului, amânând şi suspendarea autorizaţiei cu 45 de zile de la data controlului.

„Intenţiile şi investiţiile nu trebuie să plece de la APM, noi doar verificăm dacă se aplică legea. Şi noi vrem Grădină Zoologică, dar până acum nu s-a aplicat legea, şi e păcat, pentru că se puteau lua anumite decizii în privinţa animalelor. De exemplu, se pot găsi tot felul de specii care pot fi găsite şi în curtea omului, cum ar fi pisici sau gâşte. Acestea ocupă spaţiu, fără a fi ceva ieşit din comun pentru vizitator. Sunt şi unele specii din care există prea multe exemplare.

La ce le trebuie lor 12-13 lei şi 24 de lupi? Aceasta e o gafă de management. Ar putea să elibereze spaţiu, donând câteva din aceste exemplare altor grădini, sau chiar vânzându-le. Iar din banii aceia puteau să facă investiţii”, susţine Călin Mocan.
Reprezentanţii APM susţin că pentru a funcţiona, Grădina Zoologică ar putea să renunţe la unele specii şi la câteva exemplare de animale care sunt în plus. Acestea ar putea fi donate către alte grădini autorizate sau chiar către persoane fizice şi juridice, cărora APM le oferă sprijin în obţinerea autorizaţiei. Administratorii Parcului Zoo Oradea mai au termen până în 10 august pentru a lua o decizie finală în privinţa managementului grădinii.

Monica Mateiu12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor