Gală de operă cu două debutante pe scena Filarmonicii

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
Invitație la prima Gală de Operă din această stagiune
Invitație la prima Gală de Operă din această stagiune
Cei care îndrăgesc opera sunt invitați la prima Gală de Operă din acest an a Filarmonici de Stat din Oradea

Orădenii melomani sunt invitați joi, de la ora 19 în sala de concerte „Enescu-Bartók”, la prima Gală de Operă din această stagiune și la debutul pe scena Filarmonici de Stat din Oradea a Ramonei Bolojan (mezzosoprană) și al Egyed Apollónia (soprană).

Acestea vor avea sprijinul baritonului Oleg Ionese, care este pentru a șasea oară prezent la Filarmonica din Oradea. Sub bagheta dirijorului Jankó Zsolt orchestra Filarmonicii din Oradea va avea în program selecțiuni din opere celebre, în mare parte bijuterii din creaţia de operă italiană: „Pagliacci” de R. Leoncavallo, „Carmen” de G. Bizet, „Aleko” de S. Rachmaninov, „Cavalleria Russticana” de Mascagni, „Traviata” de G. Verdi, precum și „Madame Butterfly”, „Tosca” de G. Puccini. Vor răsuna arii, precum „Silvio a quest’ora”; „Chanson Boheme”; „Habanera”; „Tacea la note placida”; „Stride la vampa”; „Un bel di vedremo”.

Cei trei soliști vor fi sprijiniți de Corul Filarmonicii, dirijor fiind Lászlóffy Zsolt. Soprana Egyed Apollónia este solista Operei Maghiare din Cluj, iar mezzosoprana Ramona Bolojan este doctorand al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Baritonul Oleg Ionese este cunoscutul și foarte popularul solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Despre artiști

Ramona Bolojan a absolvit Liceul de Artă din Oradea, cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția vioară și apoi secția canto. În prezent este doctorand în cadrul aceleiași instituții. A colaborat cu Filarmonica „Oltenia”din Craiova și cu Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Debutul său scenic a avut loc la Opera Naţională din Cluj-Napoca în rolul „Maddalena” din opera Rigoletto de G. Verdi. Ramona Bolojan este câștigătoarea Marelui Premiu al Concursului „Paul Constantinescu”, Ploiești 2015, Premiul III la Concursul „Un Talent Înnăscut” Râmnicu-Vâlcea 2015, Premiul I la Concursul „Paul Constantinescu” Ploiești 2014. A participat la numerose cursuri de maiestrie artistică, cu renumite interprete ale artei lirice.

Născută la Târgu-Mureş, soprana Egyed Apollónia a urmat Liceul de Muzică din oraşul natal, devenind ulterior studentă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde şi-a finalizat studiile de licenţă şi masterat. A participat la cursuri de măiestrie și a fost distinsă cu Premiul „Srebrena Pahuljica” la Festivalul Internaţional de Iarnă de la Sarajevo (2013), cu Premiul II la Concursul Naţional de Interpretare „Simándy József” din Budapesta (aprilie 2016).

Solistă a Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Egyed Apollónia şi-a înscris în repertoriu rolurile principale din opere celebre ca Flautul fermecat, Nunta lui Figaro şi Don Giovanni de Mozart, Elixirul dragostei de Donizetti, Carmen de Bizet, Boema şi Suor Angelica de Puccini, Paiaţe de Leoncavallo, Trubadurul de Verdi, Şezătoarele la secui de Kodály şi Bizantyum de Selmeczi György.

Oleg Ionese s-a născut în Republica Moldova (Bălţi), unde a studiat iniţial vioara, a absolvit apoi studiile universitare de canto şi de masterat în arta scenică la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pe lângă toate acestea este şi absolvent la secţia fizică a Universităţii „A. Russo” din Bălţi.

Din 2003 este prim-solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, iar din 2012 este solist și al Operei Naționale Române din Iași. Colaborează cu Opera Națională București, Opera Brașov, Teatrul de Operă și Balet din Chișinău. În prezent este doctorand al Academiei de Muzică „G. Musicescu” Chișinău.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !