Gală de Operă la Filarmonică

De Alexandru Guiaș
Carmen Gurban, Meszaros Levente și Sorin Lupu
Carmen Gurban, Meszaros Levente și Sorin Lupu
Seară de operă la Filarmonica de Stat din Oradea. Cei prezenți vor putea asculta arii din opere celebre, a unor compozitori de marcă.

Melomanii orădeni sunt așteptați în această seară la sala de concerte Enescu-Bartok, a Filarmonicii de Stat, la o Gală de Operă. Programul va fi unul deosebit de variat şi colorat, pentru a aduce clipe de bucurie ascultătorilor.

Concertul va începe cu uvertura „Nabuco”, a lui G. Verdi, urmată în prima parte de arii din opere celebre cum ar fi „Non piu andrai” din Nunta lui Figaro (W. A. Mozart: ); „La donna e mobile” din Rigoletto și „Ritorna Vincitor” din Aida (G. Verdi); „Vesti la giubba” din Pagliacci (R. Leoncavallo); „Io son l’umile” din Adriana Lecouvreur (F. Cilea); „Intermezzo” din Carmen (G. Bizet); „Duet” din Madama Butterfly (G. Puccini). În a doua parte cei prezenți vor fi încântați auditiv cu ariile compozitorilor R. Wagner – „Corul cavalerilor și nobililor” (Tannhauser) și „Marșul nupțial” (Lohengrin); W. A. Mozart – „Fin ch’han dal vino” (Don Giovanni); G. Bizet – „La fleur que tu m’avais jetée” (Carmen); G. Verdi – „Corul sclavilor” (Nabucco); G. Puccini – „Un bel di vedremo” (Madama Butterfly), „Ah, quegli occhi” și „Vissi d’arte” (Tosca), „Nessun dorma” (Turandot), „O soave fanciulla” (Boema); G. Verdi – „Gran finale secondo” (Aida).

Despre artiști

Dirijor invitat va fi Peter Oschanitzky. Născut la Timişoara, într-o familie de muzicieni, acesta absolvind cursurile secţiei de dirijat orchestră din cadrul Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Recunoscut pe plan internaţional, preia în 1993 funcţia de dirijor al Operei Naţionale din Osijek, Croaţia, poziţie pe care a deţinut-o până în 2010.

Soprana Carmen Gurban este solista Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, fiind totodată una din cele mai apreciate şi căutate soliste de operă din ţară. Solistă de operă din 1990, a fost invitată la toate operele şi filarmonicile din ţară, cu care a realizat numeroase turnee prin Europa.

A obţinut premii internaţionale importante. În 2011, în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical, desfăşurată la Opera Naţională Bucureşti, a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai buna solistă, la secţiunea Operă. Repertoriul sopranei cuprinde o mulţime dintre cele mai importante roluri din literatura de operă şi o paletă deosebit de impresionantă în genurile oratorice şi vocal-simfonice.

Solistul invitat, Sorin Lupu, a urmat Şcoala Populară de Artă din Cluj-Napoca. Apoi a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. A adunat 12 roluri principale în opere, ca „Rigoletto”, „Carmen”, „Boema” sau „Traviata”. A participat la mai multe masterclass-ur. De-a lungul carierei a cântat pe cele mai mari scene ale Europei. A colaborat cu numeroase opere din țară.

Mészáros Levente în prezent este student în anul trei la Facultate de Arte din Oradea, secția canto clasic. În 2014 a participat la masterclass-ul susținut de soprana Leontina Văduvă. În 2014 a debutat în rolul Antonio din Nunta lui Figaro de W. A. Mozart, în Teatrul de Stat din Oradea. În 2016 a participat la concursul „Virtuózok” din Budapesta unde a luat premiul special.

La realizarea concertului nostru participă și Corul Filarmonicii, în pregătirea dirijorului Lászlóffy Zsolt.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !