Galatencele pregatesc o prajitura speciala

Ajunul Craciunului scoate la lumina traditii culinare vechi de sute de ani. În sudul Moldovei, doar câteva gospodine mai pastreaza traditia Scutecelor Domnului, o prajitura care simbolizeaza asternuturile care au încalzit în iesle trupul lui Isus Hristos.

Preparate cu migala, ele sunt oferite colindatorilor sau date de pomana pentru pomenirea celor disparuti.

Istoria Scutecelor Domnului se pierde în timp si nimeni nu stie de ce acest obicei s-a pastrat doar în sudul Moldovei. Un lucru este însa clar: delicatesa simbolizeaza primele scutece cu care a fost învelit Isus in ieslea de la Betleem. Reteta e simpla: din apa si faina se coc si se lasa la uscat, timp de câteva zile, foile subtiri care devin Scutecele Domnului. Siropul se face din apa si zahar, iar umplutura – din zahar, nuci si alune macinate, coaja de lamâie si stafide.

“Ele se înmoaie în sirop, le scoatem, le presaram cu zahar si cu nuca cu stafide si coaja de lamâie. Dupa umplere, tava este lasata câteva ore pentru ca siropul sa patrunda bine foile. Prajitura primeste apoi binecuvântarea preotului si este oferit colindatorilor sau saracilor pentru pomenirea celor disparuti”, povesteste Victoria Fatu, gospodina. În zilele noastre, Scutecele Domnului sunt preferate în special de cei mici, asa cum, demult, asternuturile l-au protejat de frig pe Cel Mic.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !