Gâlceavă-n jurul Muzeului

13Comentarii
În timp ce şeful CJ, Ţîrle, vrea clădire nouă pentru Muzeu, Chiriac şi ai lui vor Garnizoana! Militanţii pentru mutarea sediului Muzeului Ţării Crişurilor în clădirea fostei Garnizoane Oradea s-au adunat ieri la Palatul Baroc, într-o sală din Secţia de Artă a Muzeului. S-a dorit a fi o dezbatere publică pe tema sorţii instituţiei de cultură.


În frunte cu Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurulor, şi cu Ligia Mirişan, şefa Direcţiei pentru Cultură Bihor, cei prezenţi s-au arătat a fi împotriva dorinţei preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, de a construi o nouă clădire pentru Muzeu! S-a insistat asupra faptului că varianta reamenajării fostei Garnizoane pentru a servi drept viitor sediu e cea mai viabilă şi mai rapidă.

Din păcate, la întrunirea organizată de către Asociaţia „Prietenii Muzeului” a lipsit partea adversă – conducerea Consiliului Judeţean. Nu a lipsit însă pedelistul Petru Filip, flancat de Mircea Bradu şi Octavian Bot. Filip a remarcat însă că, fără ca ambele părţi să fie prezente, nu se poate vorbi de o dezbatere publică în toată regula.

În şedinţa de marti, 30 septembrie, se aşteapta ca cei din Consiliul Judeţean să abordeze şi problema Muzeului.

Va trece mult până când efectele trocului politic dintre PSD şi UDMR nu vor mai fi resimţite în plan local. Retrocedarea în natură a Palatului Baroc din Oradea către Episcopia Romano-Catolică pare a fi una dintre cele mai nefericite decizii luate de vreun Guvern în ceea ce priveşte patrimoniul locativ al oraşului.

Fosta administraţie a judeţului a identificat clădirea fostei Garnizoane drept viitor sediu pentru Muzeu. Costurile: circa 24 milioane de euro. 1 milion de euro au fost deja plătiţi pentru proiect, care transformă practic clădirea Garnizoanei într-un sediu ultramodern pentru cel mai important muzeu din vestul ţării.

Noul preşedintele al CJ, Radu Ţîrle, are însă o altă viziune. Nemulţumit de costurile mari ale reabilitării clădirii Garnizoanei, Ţîrle a refuzat să semneze contractul pentru licitaţia câştigată de către Selina, blocând astfel proiectul fostei administraţii UDMR. Ţîrle vrea o clădire nou-nouţă pentru Muzeu, pe un teren lângă Universitate.

PD-L nu a lipsit…

La întrunirea de ieri au participat figuri cunoscute ale urbei, alături de muzeografi. A fost şi arhitectul Horia Goga, de la Proiect Bihor, care a făcut o prezentare a proiectului Muzeului în clădirea Garnizoanei, şi au fost şi reprezentanţii Opoziţiei. Pedeliştii Petru Filip, Octavian Bot şi Mircea Bradu nu puteau rata ocazia de a fi prezenţi la o întrunire cu tentă vădit anti-Ţîrle. Bot şi Bradu au avut intervenţii acide la adresa conducerii liberale a Consiliului Judeţean, catalogând ideea unei clădiri noi pentru Muzeu drept „o decizie prostească” sau „o aberaţie”. Filip a fost mai nuanţat, însă a făcut şi el trimiteri la şefii de acum de la CJ. Intenţia lui Ţîrle e „una proastă”, în opinia lui Filip, „pentru că asta face să ne întoarcem în timp”.Călin Corpaş13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor