Gâlceava politică de la CJ capătă culoarea latrinei publice

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
7Comentarii
Gâlceava politică de la CJ capătă culoarea latrinei publice
Vicepreședintele CJ, Ioan Mang, a ținut să răspundă punctual replicilor liberalilor, cărora le pune eticheta de absenteiști. Îi acuză că vor WC-uri publice la Șuncuiuș, pentru a-i face plac colegului lor de partid!

Potrivit vicepreședintelui PSD al Consiliului Județean, Ioan Mang, adevăratul motiv al lipsei consilierilor PNL de la ședința de buget de joi stă în lipsa unui liberal, plecat în vacanță, la schi! Astfel, liberalii nu puteau fi 17, ci 16 și coaliția UDMR – PSD – ALDE ar fi putut să-și valideze consilierul lipsă, care i-ar reda majoritatea de 18. Pesedistul subliniază cum, în acest mandat, liberalii au absentat la 33% din ședințele Consiliului Județean. Între timp, CJ preferă să cumpere hotel, în loc să refacă degrabă clădirea-fantomă a fostei Policlinici, de pe Republicii.

W.C. politic

Alesul PNL schior ar fi Sebastian Lascu, același consilier indicat de Mang, fără a-l nominaliza, ca fiind destinatarul interesului lui Ilie Bolojan pentru ca CJ Bihor să monteze WC-uri publice la Șuncuiuș, Vadu Crișului și Roșia.

Lascu este proprietarul pensiunii Gradia din Șuncuiuș, iar PNL vrea ca CJ să investească acolo în WC-uri publice de tip container. Mang arată că liberalul e deranjat de tranzitul turiștilor care merg să-și facă necesitățile la pensiunea sa. Cu toate acestea, CJ nu are terenuri în zonă, subliniază vicele. În schimb, ar sprijini o inițiativă a primăriilor. Aceasta dacă nu se găsește vreun investitor privat. În toată povestea asta, Mang insinuează un conflict de interese la Lascu.

„Nu văd care este gândirea, vorbim doar așa, ca să ne aflăm în treabă?”, este ironic Mang la adresa liberalilor care, conduși de Bolojan, fac acum cea mai feroce Opoziție post-decembristă din județul Bihor.

Tot Mang afirmă că liderii PNL Bihor „șantajează conducerea Consiliului Județean Bihor și încearcă în acest mod să ”colaboreze” cu noi”. „Noi nu suntem aici să dăm putere politică unui lider politic în partidul lui. Banii se împart de către consilierii județeni, nu de către partide politice, în sedii de partid”, afirmă Mang, cu referire la Ilie Bolojan. Mang susține că liberalii încearcă să facă un troc cu coaliția majoritară – votul PNL pentru validarea lui Szatmari pentru mai mulți bani alocați primarilor PNL din județ.

Și totuși, hotelul sau policlinica?!

Ioan Mang a venit cu un material în power-point, pentru a demonta acuzațiile PNL. A arătat cum costurile de funcționare au crescut cu numai 7% la Consiliul Județean, pe fondul creșterilor salariale de 20%, comparând ianuarie 2017 cu ianuarie 2018. Așadar, și aici Mang încearcă să arate o economisire a resurselor. În schimb, subliniază că este cel mai mare buget de investiții propus de Consiliul Județean: „În acest mandat, cele mai mari investiții ale CJ Bihor de după 1990!!!”. O creștere de 38% față de 2017, cu sume ce se pot cheltui doar în acest an, subliniază pesedistul.
Mang evidențiază investițiile la instituțiile de cultură – teatrele, Filarmonica, revistele culturale – în condițiile în care Primăria nu finanțează cultura, afirmă acesta.

Vicele de la Județ a prezentat pe câteva slide-uri investițiile pe drumurile din județ și a precizat că pentru reabilitarea Policlinicii Mari s-au alocat bani, în acest an, doar pentru realizarea studiului de fezabilitate. În schimb, aspect subliniat de primarul Ilie Bolojan, CJ Bihor a considerat că este mai importantă achiziția fostelor Băi Rimanoczy de lângă pietonală, cu cafeneaua Royal aferentă. Pentru achiziția acestui imobil, Consiliul Județean a alocat din bugetul pentru acest an 1,5 milioane de lei!

PSD-ul lui Mang pozează echidistant

În privința banilor către primari, și aici Mang are varianta proprie:

„PNL Bihor nu a alocat niciodată bani pentru primăriile conduse de primari PSD, totul repartizându-se politic și nu după nevoi! Cu toate acestea, liderii PNL spun că principiile lor prevăd că banii trebuie dați la toate comunitățile și, pentru că nu ar fi așa, ei nu vin la ședințele CJ.

Realitatea: în 2017, alianța PSD-ALDE-UDMR a alocat bani la toate comunitățile, indiferent de culoarea politică. Astfel, în 2017, primarii PNL au primit peste 6 milioane lei (peste 60 miliarde lei, în lei vechi) Proiectul de hotărâre privind distribuirea sumelor către primării nu este stabilit și nici nu avem încă solicitările primăriilor! De unde este supărarea și minciuna că noi dăm bani doar la primari ai alianței?”.

Concluzia pesedistului: „PNL ar trebui să participe la ședințele Consiliului Județean. Au afirmat că nu e transparență cu bugetul, chit că acesta e de mult afișat pe site. În schimb, colegii mei din Consiliul Local Oradea nu au putut vedea bugetul nici măcar cu o zi înainte. Dar au fost la ședință. Prezența la ședință nu e benevolă. Legea spune că prezența la ședință este obligatorie.
Din 27 de ședințe, PNL a absentat la 9. Așadar, un absenteism de 33%. Probabil că luni se va adăuga încă una”.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor