Gândim mai mult în milioane

ORADEA – Leii vechi mai au putere circulatorie, până pe data de 31 decembrie. După acest termen limită, preschimbarea va mai fi posibilă numai la sucursalele BNR care desfăşoară activităţi de casierie şi la unităţile instituţiilor de credit, autorizate special de către BNR.

Preschimbarea se va putea face pe o perioadă nelimitată de timp.

Deşi îşi trăieşte ultimele zile, leul vechi este pe buzele tuturor. Chiar dacă orădenii s-au obişnuit cu noile banconte şi monede, gândul le este tot la sute de mii  şi milioane de lei. „Am o pensie de 4 milioane”, ne-a spus ieri o doamnă mai în etate.  „Cred că mai e nevoie de câteva luni până ne vom obişnui cu adevărat cu leii noi. Faptul că bancnotele noi seamănă cu cele vechi este de mare ajutor”, a spus Rebeca Valicec, o tânără. „Lumea exprimă preţurile în lei vechi, dar se descurcă foarte bine şi cu leul greu, indiferent că este vorba despre tineri sau bătrâni”, a constatat M.C., funcţionară la Loterie.

Şi da, şi nu

Gheorghe Şendroiu, un domn de 80 de ani, se descurcă perfect cu bancnotele de unu, cinci sau 50 de lei. „M-am obişnuit. Nu am nici o problemă”, a spus acesta, numărând cu atenţie banii primiţi ca rest, pentru biletul de la Loto. De la vânzătoarea dintr-un minimarket am aflat că cei mai mulţi dintre cumpărători gândesc încă în lei vechi. „99% dintre clienţii noştri se exprimă în bani vechi”, a observat Papp Erika, vânzătoare. În schimb, persoanele care lucrează în domeniul financiar – bancar sau în comerţ s-au obişnuit de mult timp. „Când lucrezi cu bani, trebuie să te adaptezi imediat”, a spus Mircea Crăciun. 

Victime

De la 1 iulie 2005, când moneda naţională a României, leul, a fost denominată astfel încât 1 leu nou echivalează cu 10.000 de lei vechi, multe persoane au devenit aşa -zise „victime ale denominării”. „Am fost plecată din ţară şi nu ştiam că există bancnota de cinci sute de lei, echivalentă a cinci milioane de lei vechi. În loc să plătesc un milion, cu două bancnote de cinci sute de mii, am plătit 1.000 de lei, cu două banconte de cinci sute de lei noi. Deşi vânzătoarea şi-a dat seama imediat de greşeala mea, a doua zi când am revenit la magazin, a negat totul”, ne-a povestit C.C., o doamnă care a plătit prea scump neatenţia şi lipsa informării.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase