Garajele ilegale demolate de municipalitate

1Comentariu
Garajele ilegale demolate de municipalitate
ORADEA – Garajele construite ilegal în Oradea, pe domeniul public vor fi demolate. Municipalitatea intenţionează să amenajeze în locul lor spaţii verzi şi locuri de parcare. La ora actuală numărul garajelor construite ilegal în Oradea îl depăşeşte cu mult pe cel al garajelor autorizate.

Construcţiile ilegale de pe domeniul public urmează să fie demolate în curând. Primăria are în lucru o strategie pentru rezolvarea problemei spaţiilor verzi din Oradea şi a locurilor de parcare dintre blocuri. “Spaţiile verzi sunt o prioritate. Garajele unde sunt şi grădini le dăm jos, regândim zona şi aşteptăm să spună Urbanismul unde se pretează garaje, locuri pentru joacă sau spaţii verzi”, a explicat primarul Mihai Groza.

Municipalitatea a început să inventarieze garajele construite ilegal, urmând să treacă la demolări.”Există de exemplu în zona Rogerius garaje care nu respectă nicio regulă de urbanism, sunt patru stâlpi de fier şi tablă pusă deasupra. Am început să inventariem toate zonele cu garaje şi suprafeţele de pe domeniul public care sunt cu zarzavaturi şi cartofi”, a precizat Marcel Boloş, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea. Urmează ca cei care ocupă ilegal domeniul public să-şi demoleze garajul sau să desfiinţeze grădina de zarzavat.

Planurile municipalităţii nu sunt tocmai pe placul orădenilor. Imediat după 1990, fiecare orădean a încercat să-şi găsească teren între blocuri, pentru a improviza un garaj. Locurile de parcare din cartierele orădene nu mai fac faţă numărului de maşini, prin urmare, garajele sunt la mare căutare. În Rogerius de exemplu, în garajele din faţa blocului orădenii şi-au deschis mici afaceri. Viorel Agrinaş are un atelier auto.

Este conştient însă că nu se poate opune măsurii dictate de municipalitate pentru că nu are niciun fel de act pentru garaj. “Plătesc în fiecare an taxă pentru teren, în jur de două milioane jumate, dar nu am acte. Mă îndoiesc că o să facă ce-şi propun pentru că ei câştigă foarte bine cu aceste garaje. Eu plătesc mai mult pe locul de garaj decât impozitul pe maşină şi apartament”, a declarat orădeanul. În zona unde-şi are garajul mai sunt circa 100 de astfel de construcţii, toate ilegale. Omul spune că mulţi au investit bani serioşi în ele. “Aici se

vând cu 1500 – 2000 de euro, dar au fost care au vândut şi cu 80 de milioane, care erau amenajate. Sunt care şi-au pus uşă electrică cu 1500 – 2000 de euro”, a povestit Viorel Agrinaş. Asta în condiţiile în care nu aveau niciun act pe construcţie.

Directorul AIO a apreciat că numărul garajelor fără autorizaţie se ridică la circa 1000, pe când cu autorizaţie sunt doar în jur de 400.

Georgiana Anghel1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor