Garda Financiară, cu ochii pe alcool şi tutun

ORADEA – Luna octombrie a fost, din nou, una aglomerată pentru comisarii Gărzii Financiare Bihor. Din totalul de 682 de societăţi comerciale verificate, la 490 au fost aplicate sancţiuni însumând 1.713.710 lei, din care au fost încasaţi 885.060 de lei.

Tot luna trecută s-a înregistrat şi un număr mare de evaziuni fiscale, patru, cu un prejudiciu total de 157.230 de lei, soldate cu sesizări penale la Parchet.

„Ca de obicei, cele mai grave probleme au fost cele legate de comercializarea fără autorizaţie a produselor accizate”, afirmă Călin Gal, comisarul şef al GF Bihor. Astfel, pe traseul Oradea-Vama Salonta a fost surprins un cetăţean maghiar, Kovacs Jozsef, care transporta fără documente legale de provenienţă, 9126 de pachete de ţigări, în valoare de 37.000 de lei. Pe lângă confiscarea mărfii, el s-a ales şi cu o amendă de 100.000 de lei.

Distilerie clandestină

„Împreună cu organe ale Poliţiei am identificat-o pe Czente Olga, din Oradea, care, în perioada octombrie 2006- iulie 2007 a cumpărat mai mult de 2500 de litri de alcool etilic pe care îl folosea pentru obţinerea de băuturi alcoolice”, declară Călin Gal. Potrivit comisarului şef, respectiva făcea producţie de alcool fără niciun fel de autorizaţie pentru această activitate, la o adresă închiriată. „S-a constatat un prejudiciu adus bugetului statului, prin achiziţia, producerea şi comercializarea de băuturi alcoolice fără îndeplinirea condiţiilor legale de 107.604 lei şi s-a întocmit sesizare penală la Parchet”, susţine şeful GF Bihor. În plus, au mai fost confiscaţi 1.000 de litri de alcool fără documente găsiţi în timpul controlului.

Tranzacţii fictive

Un alt caz, identificat printr-un control încrucişat cu comisarii GF Bacău, este acela al unei firme orădene, SC Teramond Construct SRL, care a emis cinci facturi fiscale pentru o societate băcăuană, pentru combustibil lichid greu (CLG). „Aceste tranzacţii nu au putut fi identificate în contabilitate în urma verificărilor făcute la declaraţiile contabile depuse de firmă în trimestrele ll şi lV ale anului 2006, atunci când s-a făcut operaţia”, spune Gal. Prejudiciul adus statului în acest caz se ridică la 40.718 lei. Şi în acest caz s-a dispus întocmirea unei sesizări penale la Parchet privind prejudiciul adus bugetului de stat.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase