Gardenia: exclusiv despre femei, in premiera pe tara, la Timisoara

De S.P.D.
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely prezintă spectacolul Gardenia
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely prezintă spectacolul Gardenia
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely prezintă cea de-a patra premieră a stagiunii, spectacolul Gardenia. O poveste despre patru ”fete, femei, fetițe, domnișoare, doamne, târfe, zâne, vrăjitoare, prințese și slujnice împuțite, prostituate răscoapte și dame răsfățate”. Drama scrisă de Elżbieta Chowaniec este pentru prima dată montată pe o scenă din România.

Regia îi aparţine lui Koltai M. Gábor, scenografia este semnată de Iuliana Vâlsan, iar premiera spectacolului este programată în data de 7 decembrie, de la ora 19:00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar.

Elżbieta Chowaniec, dramaturg de origine poloneză este născută în 1982 la Cracovia. Este absolventă a Facultății de Film și Televiziune din Silezia, a Facultății de Jurnalism din Varșovia, deținătoare a diplomei de scenarist de film a legendarei școli din Lodzi. Își continuă studiile în cadrul Laboratorului de Dramă din Varşovia, coordonat de Tadeusz Słobodziane. A lucrat ca asistent de regie în televiziune, colaborează ca scenarist de televiziune și teatru, iar Gardenia este şi în prezent unul dintre spectacolele de succes ale Laboratorului de Dramă din Varşovia.

Gardenie este „o poveste de familie, dramă a patru femei poloneze din patru generații, cea mai în vârstă născută în 1920, iar cea mai tânără în 1982. În timp ce conviețuiesc, de-a lungul secolului XX cu armonia și războiul, sărăcia și bogăția perioadei, ies la iveală relațiile complicate, dar totuși atât de simple între mamă-fiică-bunică-străbunică. În piesa nebobișnuită și emoționantă personajele sunt totodată fete, femei, fetițe, domnișoare, doamne, târfe, zâne, vrăjitoare, prințese și slujnice împuțite, prostituate răscoapte și dame răsfățate.

Sunt înfometate, doritoare, se bat, se spurcă, se îmbrățișează, urlă, plâng, dansează vals, sunt patru femei. Spectacolul are o construcție simplă, însă cu o linie dramatică inovativă. Peste monologul celor patru femei, se suprapune un dialog între două, apoi trei și în final patru protagoniste. Fiecare femeie este, pe rând, tânără în monolog iar în partea de dialog, fiecare se îndreaptă spre vârsta reală”, dezvăluie creatorii spectacolului.

Regizorul spectacolului, Koltai M. Gábor absolvent al Facultății de Teatru și Film, secția regie, în anul 2000, a lucrat în diverse teatre din Budapesta și alte orașe. A debutat cu drama Tempefoi, scrisă împreună cu Sediánszky Nóra în 2005, iar doi ani mai târziu este prezent la concursul național organizat pentru Întâlnirea Teatrelor din Pécs, cu spectacolul Fiara cu două capete. În anul 2010 a câștigat premiul teatral Capitala Budapesta, la categoria „Cea mai bună regie”, cu spectacolul Cauza Danton. Publicul timișorean îl cunoaște pe tânărul regizor ca fiind cel care a montat și piesa Cum vă place de William Shakespeare în anul 2010.

Din distribuția spectacolului fac parte actrițele Tokai Andrea, Borbély B. Emilia, Lőrincz Rita și Tar Mónika.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !