Gasirea unui loc de munca prin firme

Firmele angajatoare au la dispozitie o metodã occidentalã de a economisi timp, energie si bani, în ceea ce priveste cooptarea de personal. Este vorba de firmele de recrutare. În Oradea existã deja o piatã a firmelor specializate în activitãti de recrutare, selectie si plasare personal, menite a intermedia relatiile dintre cererea si oferta de fortã de muncã.

Beneficiari sunt atât persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, cât si angajatorii care solicitã personal specializat si calificat.

Cum functioneazã?

“Prima fazã o reprezintã încheierea contractului cu angajatorul. La cererea acestuia se deruleazã procesul de selectare si recrutare, în baza contractului”, explicã Lavinia Catrinar, manager la o agentie de recrutare localã. Solicitantul de personal oferã fisa postului si profilul candidatului ideal, urmând ca firma de recrutare sã gãseascã în baza sa de date un numãr de trei persoane care sã corespundã tipologiei. Criteriile de selectare prevãzute de solicitant se referã la limite de vârstã, studii, experientã, permis de conducere, limbi strãine si operare calculator.

Marele atu al acestui tip de selectare de personal îl constituie faptul cã angajatorii nu trebuie sa mai intervieveze persoane care nu corespund profilului dorit, în fata acestora ajungând doar candidatii deja selectati. Potrivit managerului firmei de recrutare citat, firmele economisesc astfel nu doar timp si energie, ci si bani. “Anunturile de publicitate prin mass-media costã mai mult decât serviciile unei astfel de agentii”.

Gratuit

În ceea ce priveste persoana aflatã în cãutarea unui loc de muncã, aceasta trebuie doar sã-si prezinte CV-ul unei astfel de firme. Este important de precizat cã serviciile firmei de recrutare sunt gratuite pentru cei care solicitã un loc de muncã. CV-ul este completat si prelucrat conform modelului european si este introdus în baza de date a firmei de recrutare. Acesta poate fi redactat fie în limba românã, fie în limba englezã, în functie de cerere.

Pasul urmãtor îl constituie evaluare psihologicã a candidatului, însã acesta intervine doar atunci când firmei de recrutare îi este solicitatã o persoanã care sã corespundã profilului candidatului. Ultima etapã o reprezintã interviul propriu-zis, la care participã reprezentanti ai firmei angajatoare, reprezentanti ai firmei de recrutare (psiholog), si bineînteles candidatul.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !