Gata cu falsele gratuităţi

2Comentarii
Gata cu falsele gratuităţi
ORADEA – Începând cu 1 februarie 2008, comercianţii îi vor ademeni mai greu pe consumatori. Anunţurile de genul: „Cumperi 1 şi primeşti 1 gratis”, „Telefon gratuit”, „Avem o promoţie şi vă oferim o periuţă de dinţi gratuit” sau alte false oferte „gratuite” vor fi taxate de către Oficiul Judeţean pentru Protecţia Concumatorilor. Legea 467/2007

De la data de 1.02.2008, intră în vigoarea Legea privind combaterea practicilor comerciale incorecte – Legea 362/2007.

Această lege defineşte clar noţiunile de produs, consumator, comerciant, practică a comerciantului, cod de conduită, etc. Totodată, sunt consolidate standardele care interzic practicile comerciale incorecte, clasificate în practici comerciale înşelătoare (prin acţiune sau prin omisiune) şi practici comerciale agresive. Sancţiunile stabilite pentru încălcarea normelor legale pot ajunge la 60.000 de lei.

Metode abuzive

În categoria metodelor abuzive interzise de lege amintim publicitatea – capcană, prin care consumatorul este convins de a cumpăra de la o anumită societate făcând publicitate unui produs la un preţ foarte scăzut, pentru care nu există un stoc corespunzător. Falsa ofertă „gratuită” care crează impresia falsă asupra unor oferte prin descrierea produselor ca fiind „gratuite”, „bonus”, „fără taxe” în cazul în care consumatorul trebuie să plătească altă sumă decât a articolului, este taxată şi ea de lege.

Nu scapă nici cei care-i ademenesc pe copii să cumpere anumite produse, sau de a-i convinge pe părinţi să le cumpere, şi nici afirmaţiile false cu privire la proprietăţile curative ale produselor: de la alergii, căderea părului şi până la produse pentru slăbit.

Sistemul piramidal, în cadrul căruia câştigul provine în special din introducerea altor consumatori în sistem decât din vânzarea produselor, este luat şi el în colimator. Reportajele publicitare, în cazul în care comerciantul a plătit pentru promovarea unui produs, fără a se specifica clar acest lucru, este, de asemenea, pedepsită

Legea nu este însă pe placul marilor companii de retail, care au intrat în aceste zile în conflict deschis cu ANPC, ce s-ar putea solda cu un nou proces ce va aduce România în faţa Curţii Europene de Jutiţie. Pierderile cauzate de aplicarea legii ar fi de ordinul zecilor de milioane de euro, potrivit specialiştilor din domeniu.

Dan Birta2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor