Gata cu hoţiile de la exchange

6Comentarii
Astfel de imagini, cu două cursuri, vor dispărea săptămâna viitoare
Astfel de imagini, cu două cursuri, vor dispărea săptămâna viitoare
Cursurile pentru cecuri şi bancnote uzate nu vor mai fi afişate în faţa caselor de schimb.

De săptămâna viitoare casele de schimb valutar care mizează pe neatenţia clienţilor vor trebui să-şi pună pofta în cui. În caz contrar, li se va suspenda activitatea. În 14 iulie intră în vigoare Ordinul nr. 448/2009, al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care stabileşte unele măsuri de informare a consumatorilor de către operatorii economici care desfaşoară activităţi de schimb valutar.

Măsuri

Potrivit lui Sebastian Secoşan, directorul coordonator al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor, acest ordin are la bază sutele de reclamaţii ajunse la ANPC.
Una dintre cele mai importante măsuri ale noului ordin este afişarea în exteriorul casei de schimb valutar doar al cursurilor casei de schimb valutar. „În cazul în care se efectuează operaţiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote rupte sau ieşite din uz, monede ori instrumente de plată exprimate în valută de tipul voucherelor, cecurilor de călătorie şi alte asemenea, operatorul economic respectiv va afişa separat, numai în interiorul casei de schimb valutar, cursul de schimb practicat în aceste cazuri”, a precizat Sebastian Secoşan.
Cu alte cuvinte nu va mai fi permisă alăturarea a două panouri: cu valute şi cu cecuri, care induceau în eroare clienţii.
O altă măsură importantă este includerea în cursul de schimb valutar afişat a comisionului practicat de operatorul economic.
„În plus, operatorul economic va informa consumatorul, în scris, înainte de operaţiunea efectivă de schimb valutar asupra cursului practicat şi asupra sumei ce urmează a fi înmânată consumatorului, prin completarea unui formular de acceptare a tranzacţiei, semnat de ambele părţi, astfel încât consumatorul să aibă posibilitatea de a face o alegere raţională”, a subliniat directorul coordonator al CJPC Bihor.
CJPC Bihor i-a convocat pe toţi agenţii economici din judeţ care se ocupă cu schimbul valutar pentru a-i consilia în privinţa noului ordin. „I-am anunţat despre apariţia noului ordin şi depre prevederile acestuia, să nu spună că nu au ştiut”, a declarat Secoşan.

Dan Birta6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor