Gaură de 30 de miliarde la Paleu

4Comentarii
Gaură de 30 de miliarde la Paleu
PALEU – A renunţat la organizarea sărbătorii comunei şi vrea să scoată la vânzare o suprafaţă de teren. Toate acestea pentru a face economii şi pentru a găsi surse de finanţare pentru lucrări efectuate şi neplătite.

„Am prezentat o situaţie Consiliului Judeţean şi avea un deficit de peste 30 miliarde de lei vechi. Dacă nu vom fi sprijiniţi, nu ştiu cum o vom scoate la capăt”, spune primarul de Paleu, Somogy Ludovic.

Fief-ul lui Kiss

Paleu este comuna înspre care, în ultimii ani, au fost dirijate importante sume de bani pentru infrastructură, în special pentru drumuri. Banii au plecat atât de la Consiliul Judeţean, în timpul mandatului de preşedinte al lui Alexandru Kiss, dar au venit şi direct de la Bucureşti.

La Paleu şi-a dezvoltat afacerile unul dintre cei mai bogaţi oameni din Bihor, vicepreşedintele CJ Alexandru Kiss, care deţine acolo o suprafaţă impresionantă de teren, o fabrică de lapte, dar şi baza sportivă a echipei de Divizia D Bioland. Fostul primar Gyorgy Papp a prezentat comuna ca fiind una dintre cele mai atractive locaţii din jurul Oradiei, ca urmare a proiectelor dezvoltatorului imobiliar Călin Raita, principalul contribuabil la bugetul local. Practic, comuna şi-a dublat în câţiva ani numărul de locuitori. La Paleu se construieşte una dintre cele mai scumpe şcoli din judeţ.

Noul ocupant al scaunului de primar de Paleu spune însă că instituţia se află în situaţia ingrată de a fi acţionată în judecată de firmele care au executat lucrări şi pe care nu le poate plăti din buget. „Alimentarea cu apă la Uileac are o valoare contractată de 474.714 lei. Drumul comunal Paleu-Uileac costă 940.855 lei, drumul comunal spre Săldăbagiu de Munte 6.561.816 lei, amenajarea parcului de agrement de la intrarea în comună costă 4,4 miliarde de lei. 170 de milioane a costat numai proiectarea. Am primit 300 milioane de lei de la Ministerul Mediului, din care am plătit proiectarea şi 130 de milioane am plătit la constructor. Am mai reuşit să dăm constructorului încă 130 de milioane de la buget.

Lucrarea este realizată în proporţie de 60%, dar nu ştiu din ce o să plătim. Chiar acum am fost să vedem un drum comunal care a costat 10 miliarde de lei, chiar cu constructorul din Ungaria. S-a spus că a fost folosită o tehnologie nouă cu ceva pământ, udat, o tehnologie din Germania folosită şi la autostrăzi, dar nu îl putem recepţiona aşa. Nici nu am, chiar dacă mi-aş dori, de unde să plătesc. Dacă fac recepţia şi nu plătesc, executantul mă dă în judecată. Oricum ne va acţiona în instanţă”, spune primarul de Paleu. Şeful Primăriei Paleu caută soluţii pentru a ieşi din această situaţie. „Am pus la vânzare o suprafaţă de teren. Vom avea licitaţie pe 18 septembrie. Cred că nu se va prezenta nimeni. Terenul este lângă cartierul lui Călin Raita.

Preţul de pornire este de 15 euro/mp. Cred că este şi un blocaj pe piaţă. Domnul Raita nu este interesat, deşi terenul este chiar lângă el şi şi-ar putea dezvolta alte proiecte. El a cumpărat cu 10 euro/mp de la Primărie şi cu 12 euro/mp de la particulari”, a adăugat Somogyi Ludovic. Primarul de Paleu spune că a renunţat şi la sărbătoarea comunei în acest an. „Şi sărbătorile de anul trecut au costat 600 de milioane. Anul ăsta facem economii”.

Veronica Bursasiu4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor