Gaură de miliarde la buget

Gaură de miliarde la buget
Politistii si pompierii bihoreni au ajuns în situatia de a se amenda singuri si de a plati apoi amenzile. Aceasta pentru a atinge normele de amenzi impuse de sefii lor. Rezultatul amenzilor la norma este o gaura de 9 miliarde de lei vechi la bugetul de stat.

Prejudiciul a fost constatat în urma unui control al inspectorilor de la Camera de Conturi Bihor, din cadrul Curtii de Conturi a României. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul Judetean de Politie si Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera sunt institutiile depistate cu probleme. Singurii care contesta integral controlul Curtii de Conturi sunt pompierii de la Inspectoratul de Urgenta. Norma de amenzi!


Mecanismul dupa care au actionat politisti si pompierii pentru a-si face planul era simplu. Angajatii Ministerului de Interne aveau norme la aplicat amenzi. Pentru îndeplinirea normei, oamenii erau premiati. Norma consta însa în aplicarea unui anumit numar de amenzi si nu în valoarea amenzilor.


În urma controlului, inspectorii Camerei de Conturi Bihor au constatat ca, pentru a-si atinge norma, politistii si pompierii aplicau amenzi cui apucau, nejustificat. Totusi, agentii acordau posibilitatea asa-zisilor contravenienti sa achite în 48 de ore jumatate din suma minima din amenda, suma pe care nu de putine ori o achitau chiar oamenii legii, din buzunarul lor.

Reversul medaliei


Inspectorii Camerei de Conturi considera ca au fost încalcate prevederile legale referitoare la regimul juridic al contraventiilor. Agentii constatatori au înscris în procesele-verbale de contraventie posibilitatea achitarii în termen de 48 de ore a jumatate din amenda aplicata, fara ca actul normativ în baza caruia s-a aplicat amenda sa prevada asa ceva. Prin acest procedeu, cele trei institutii au prejudiciat bugetul de stat cu peste 7,5 miliarde de lei vechi, plus un miliard si jumatate dobânzi bancare si penalitati.


Cea mai mare paguba, de peste 5,5 miliarde de lei vechi, a fost înregistrata la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU). „În acest caz, cei raspunzatori nu au considerat ca e necesar sa recupereze banii, si ca urmare actul de control a fost înaintat Tribunalului Judetean Bihor, sectia Contencios administrativ, spune Gheorghe Tara, seful Camerei de Conturi Bihor, declara presdintele Camerei de Conturi, Gheorghe Tara.

La Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera, parte din suma a fost recuperata deja, iar pentru cealalata parte urmeaza ca instanta sa se pronunte. Cea mai fericita situatie este la Inspectoratul Judetean de Politie, unde cea mai mare parte din suma a fost deja recuperata, iar ce a mai ramas e în curs de recuperare”. Raspunzatori de situatia creata sunt, conform legii, de la agentii constatatori, sefii locurilor de munca, pâna la comandantii de unitati.

Curtea de Conturi, contestata


Întrebat despre banii care-i datoreaza ISU Bihor la bugetul de stat, Nicodim Oltean, comandantul unitatii, a declarat ca problema este de natura tehnica. „Persoanele sanctionate au posibilitatea sa plateasca jumatate din amenda în 48 ore. Inspectorii nostrii au considerat sa aplice aceasta clauza contravenientilor. Curtea de Conturi a facut referire la o lege care aduce unele specificari legate de acea prevedere. Cert este ca anul trecut erau în vigoare aceleasi legi si n-am avut probleme.

În plus, prevederea înjumatatirii amenzii a fost aplicata la nivelul întregii tari, dar numai în judetul nostru sunt probleme cu Curtea de Conturi”, a declarat Nicodim Oltean, comandantul inspectoratului.

Bursasiu Veronica