Gazele de şist – Ecotop informează

Reactualizat la:
5Comentarii
Gazele de şist – Ecotop informează
A început în februarie 2013, la primul primul protest din Oradea împotriva exploatării gazelor de şist.

Am fost puţini. O delegaţie din Sânmartin, un primar, un viceprimar, membri de partid, ecologişti, tineri din Cluj-Napoca, Timişoara şi mult prea puţini din Oradea. Da, ei au responsabilităţi, familii, rate de achitat. În consecinţă, au fost prea ocupaţi să participe. “Nu mi se pare OK să particip la un miting organizat de un partid!” – mi-a răspuns o prietenă. Am fost de-a dreptul şocată s-aud din partea unor amici: “De ce n-am exploata resursele pe care le avem? Că doar ne-ar ajuta economia!” Ca să constat, apoi, că aceşti nădăjduitori ai resuscitării economice, nici măcar nu ştiau care ar fi metoda prin care s-ar extrage aceste gaze neconvenţionale.

Iată contextul în care câteva persoane ne-am asumat să pornim o campanie despre gazele de şist şi fracturarea hidraulică. De ce? Pentru că cerem respect din partea guvernanţilor. Pentru că avem o resursă nepreţuită de apă geotermală care s-ar compromite iremediabil. Pentru că toată lumea are dreptul la apă curată, pământ nepoluat. Pentru că trebuie să ne solidarizăm cu oamenii din zona perimetrelor vizate.

Planul nostru de acţiune a cuprins: deplasare la Tria şi Tulca pentru distribuire de fluturaşi şi discuţii (23 martie), distribuire de pliante şi lipire afişe în Oradea (25-29 martie, 2 aprilie), proiecţie film documentar GASLAND, discuţii (28 martie).

« E o problemă care ne priveşte pe noi toţi orădenii. În caz că se va începe exploatarea gazelor de şist la Tria şi Tulca, Oradea va fi fără îndoială afectată. Localnicii cu care am vorbit sunt împotriva exploatării, dar au nevoie şi de sprijinul nostru. Nu putem rămâne indiferenţi. De noi depinde ce se va întâmpla de acum înainte. Dacă nu luăm atitudine, se va împlini ce spune Cristian Lascu în revista National Geographic România: „O ţară care-şi joacă prea mult cartea prosperităţii la ruleta resurselor naturale va sfârşi probabil prin a fi şi urâtă şi sărmană.” » Dora Şereş, traducătoare

Joi, 4 aprilie (19:00) – miting în faţa Prefecturii Judeţului Bihor.

Invităm toţi bihorenii împotriva fracturării hidraulice să se exprime: Oradea spune NU fracturării hidraulice!

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi paginile:

http://stopfracturare.ro/ şi http://www.ecotoporadea.ro/

Taguri: ,


5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor