Gazeta românilor din Transcarpatia, lansată la Oradea

Gazeta românilor din Transcarpatia, lansată la Oradea
Apariţia acestui număr al gazetei Apşa este finanţată de Direcţia Judeţeantă pentru Cultură Bihor.

Bunicul lui Ion M. Botoş, preşedintele URRdT Dacia s-a născut în Austro- Ungaria, a urmat Şcoala în Austro-Ungaria şi România a feciorit în Cehoslovalia unde s-a şi căsătorit, a trăit puţin în Ucraina comunistă, a lucrat în Ungaria horthystă, s-a pensionat în Rusia şi a murit în Ucraina independentă. Acesta este treaseul vieţii multor români din Transcarpatia. Indiferent pe unde i-au purtat paşii însă, mereu ei s-au întors acasă. Acasă sunt şi la Oradea unde, în cadrul unui proiect transfrontalier aflat la a XI-a ediţie, un grup de 68 de copii şi cadre didactice din Maramureşul istoric, Ucraina, participă la o serie de activităţi cultural-educative. Acestea sunt organizate de Asociaţia Morăriţa Oradea, condusă de Tiberiu Moraru, în parteneriat cu Fundaţia Dacia-Apşa de Jos-Maramureşul istoric-Ucraina, în cadrul proiectului transfrontalier „Învăţământ şi generozitate – cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor culturale ale României şi Ucrainei, prin organizarea de tabere şi schimburi culturale reciproce, de elevi şi cadre didactice”.

Acest număr al gazetei regionale social-politice din Transcarpatia finanţat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor cuprinde la loc de cinste un amplu fotoreportaj dedicat manifestărilor culturale organizate pe valea Bistrei şi dedicate omagierii conferenţiarului universitar dr. Constantin Mălinaş, un protest al Senatului Uniunii interregionale „Comunitatea românească din Ucraina” împotriva Deciziei din 23 februarie 2014 a Parlamentului Ucrainei privind bazele politicii lingvistice de stat, adoptate de Rada Supremă a Ucrainei în 2012 care oferea minorităţilor naţionale posibilităţi legale pentru realizarea drepturilor lor şi reprezenta un act legislativ sigur împotriva desnaţionalizării şi asimilării, un interviu în memoriam Grigore Vieru, dar şi un amplu reportaj din cadrul concertului „Cîntec de dor- Basarabia” organizat la Oradea de direcția pentru Cultură Bihor. Un loc aparte pe coperta gazetei îl ocupă un articol despre cel care a fost părintele protopop Gheorghe Cobai, un apropiat al românilor din Maramureşul istoric. La lansarea gazetei Apşa de la Oradea a participat şi fiul regretatului Gheorghe Cobai, Ştefan Cobai. Gazeta Apşa apare într-un tiraj de 1500 de exemplare şi ajunge şi în centrele culturale din Europa, din Rusia şi din Israel. Apşa s-a bucurat de o lansare şi la Marghita.

Evenimentul găzduit marţi seara de Sala mare a Primăriei Oradea dovedeşte că românii din Maramureşul istoric au mai făcut încă un pas spre „ din centrul geografic al europei spre centrul inimilor noastre”, aşa cum spunea Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor. În acelaşi timp, mesajul lui Ion M. Botoş pentru bihoreni a fost acela că sunt bineveniţi în orice casă de român din Transnistria. Aceasta în virtutea faptului că „cele mai bune legături pe care românii din maramureşul istoric le au cu România sunt cele cu Bihorul”, aşa cum sublinia preşedintele Fundaţiei Dacia, Ion M. Botoş. Pe lângă evenimentul de lansare a gazetei Apşa, duminică seara, elevii din Transcarpatia au participat la slujba de vecernie şi la slujba de Maslu, la Biserica Ortodoxă Bunavestire, au făcut un tur al Primăriei Oradea şi s-au întâlnit cu primarul Ilie Bolojan, care le-a dăruit elevilor hărţi cu municipiul Oradea, apoi de PS Episcopul Ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, dar şi la o serie de manifestări în memoria fiului satului Apşa de Jos din Maramureşul Istoric, dr. Mihai Marina.

Greti Nagy0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !