Gemenii folclorului bihorean, in Poienarii

Gemenii folclorului bihorean, in Poienarii
Artiştii din Asociaţia Poienarii vor participa la un mare spectacol naţional organizat la Călăraşi.

Un antrenor şi o interpretă de muzică populară au pus bazele Asociaţiei cultural-sportive Poienarii.

Este vorba despre tânăra solistă de muzică populară Romina Nemeş, preşedintele asociaţiei şi despre profesorul de sport Alin Silaghi, vicepreşedinte al asociaţiei. „Asociaţia Poienarii colaborează cu diferite ansambluri, grupuri şi solişti de mare prestigiu, dar şi cu tineri din lumea cântecului autentic. Oferim spectacole de muzică populară, dansuri populare, muzică uşoară etno, dance, muzică de petrecere şi diferite manifestări sportive organizate În sală sau în aer liber cu prilejul zilelor municipiilor, oraşelor, comunelor, recitaluri, festivaluri concurs şi diferite evenimente cultural sportive”, spune Romina Nemeş. Printre colaboratorii asociaţiei se numără: Ansamblul de dansuri de la Şcoala Dacia coordonat de învăţătoarea Dana Avram şi de instructorul Ciprian Dinicu.

„Aceşti copii au activitate folclorică de mai mulţi ani, deşi sunt doar în clasa a IV-a, au luat parte la diverse spectacole şi emisiuni radio şi TV. Până în prezent au ca suport muzical trei CD-uri de dansuri populare. Sunt şi laureaţi la festivaluri precum: Lumea dansului, La izvor de dor, la festivalul organizat de Liceul de artă”, spune Romina Nemeş. Prin ce se personalizează însă Poienarii? Tocmai prin repertoriul pe care îl abordează Romina Nemeş şi anume prin pricesne, adică prin cântece religioase. „Prin înfiinţarea Asociaţiei Poienarii ne-am propus promovarea autenticităţii, a tradiţiilor etno-folclorice, a produselor de artă populară, a portului popular şi a zonelor tradiţionale din ţară. Denumirea asociaţiei vine de la satul Poiana, din comuna Cristioru de Jos, localitatea mea de baştină”, spune Romina.

Palmares

Tânăra interpretă Romina Nemeş este absolventă a Facultăţii de muzică, dar şi a Facultăţii de Protecţia Mediului. Este laureată a mai multor festivaluri naţionale şi internaţionale, participantă la diverse emisiuni de folclor, la radio şi televiziune. Are un frate geamăn, Radu Nemeş, solist instrumentist la vioară cu goarnă, de asemenea laureat la renumite festivaluri din ţară. Romina are în prezent peste 50 de premii la: Cununiţa de Aur, Flori în ţara Bârsei, Felician Fărcaşu, Mamaia, Maria Tănase, Mariana Drăghicescu, Sus, sus, sus la moţi în munte, Pe deal la Teleormăneni, George Motoia Craiu, Elena Roizen.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !