Genul dramatic la Evaluarea Națională

De Crina Dobocan
Genul dramatic la Evaluarea Națională
Genul dramatic și prezentarea unei întâmplări petrecute în timpul unei activități de lectură au fost subiectele la Evaluarea Națională.

549 dintre elevii înscriși la prima probă a examenului de Evaluare Națională au lipsit. Astfel, din cei 4.634 de elevi înscriși doar 4.085 au susținut prima probă a examenului național la clasa a VIII-a.

Genul dramatic, la prima compunere, și prezentarea unei întâmplări petrecute în timpul unei activități de lectură, la ultimul subiect. Acestea au fost subiectele din această sesiune a Evaluării Naționale.

La primul subiect, elevii au avut de redactat o argumentație pe baza unui text al genului dramatic. Concret, ei au primit un fragment din „Ultima cursă”, de Horia Lovinescu. În baza acestui text, elevii au trebuit să formuleze un enunț cu două idei principale și două secundare din text.

La al doilea punct, elevii au primit un fragment din „A fost o dată un scriitor foarte încăpățânat”, de Adina Nelega. Una dintre cerințe a fost menționarea modului și timpului unor verbe, a funcției sintactice a unor cuvinte, transcrierea unei propoziții principale și a unei subordonate și construirea unei fraze cu două propoziții – o subordonată completivă directă introdusă prin conjuncția „dacă”.

Subiecte accesibile

Totodată, elevii au avut de realizat o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură.

„Subiectele nu au avut un grad de dificultate ridicat. Niciun item nu ar fi trebuit să îi pună în dificultate pe elevi”, a declarat Angela Bungău, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Oradea.
Cu toate acestea, unele subiecte au prezentat anumite „capcane” la care, dacă nu au fost atenți ar fi putut cădea în eroare.
Evaluarea Națională continuă joi, 20 iunie, cu proba la Matematică. Probele sunt monitorizate audio-video. Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică.

Rezultatele vor fi afișate marți, 25 iunie, până la ora 12:00. În aceeași zi, între orele 14:00-20:00, elevii nemulțumiți de rezultate pot depune contestații. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 29 iunie. Media obținută de elevi la Evaluare are o pondere de 80% în calculul mediei finale cu care elevii vor fi admiși la liceu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !