Geotermalismul, maxim 20%

Geotermalismul, maxim 20%
Expunându-şi variantele pentru termoficare, executivul estimează că resursa geotermală ar putea acoperi 20% din necesarul de căldură al oraşului cu investiţii de 15-20 de milioane de euro.

„Câtă apă geotermală este sub Oradea?” este o întrebare care reapare cu obstinaţie în dezbarerea publică.

„Pe baza simulării comportării viitoare a acviferului în exploatare cu reinjecţie(…) au fost reevaluate resursele şi rezervele exploatabile de căldură ale acviferului triasic de la Oradea la data de 1 ianuarie 1996, cu asigurare de 20 de ani, pentru un debit anual de 240l/l, în exploatare cu reinjecţie”, se arată într-un studiu de prefezabilitate „Termoficare geotermală – Municipiul Oradea”, elaborat de Transgex.

În iarna aceasta, în zilele de vârf ale exploatării de la toate cele 11 foraje operaţionale s-a exploatat la un debit de 148 l/s. Din apa extasă, se reinjectează în medie 5%. Cea mai mare parte a apei din subteran, ajunsă la 40 de grade după ce părăseşte sistemul de termoficare, este aruncată-n canal sau în Criş.

Analizând cifrele anului trecut, edilii spun că geotermalul acoperă 7% din producţia de gigacalorii pe tot anul şi 5% pe perioada iernii.

Fără costuri majore, debitul de apă geotermală se poate creşte la 180-200 l/s iarna, până la a acoperi 10% din termoficarea oraşului, spun edilii.

Pentru creşterea ponderii până la maximul de 20% sunt necesare investiţii de 15-20 milioane euro pentru suplimentarea forajelor şi a pompelor de reinjectare, recuperarea căldurii din apa folosită şi exploatarea suplimentară în Nufărul.

C.Gh.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !