Germani de limba româna si maghiara

Sedintele Forumului German, în Oradea, au loc în trei limbi: româna, germana si maghiara. Aceasta pentru ca nu toti etnicii germani îsi cunosc limba materna. Si asta în ciuda eforturilor liderilor formatiunii de a-i determina pe etnicii germani sa-si vorbeasca limba.

Scopul înfiintarii Forumului este tocmai pastrarea identitatii si a traditiilor etniei. Conducerea Forumului a încercat sa-i aduca la cursuri de germana pe etnici si nu numai. Cursurile de limba germana au un ritm semiintensiv, pe durata a patru luni.

Astfel ca, în ultimii patru ani, aproape 400 de persoane au absolvit aceste cursuri. Sâmbata, liderii organizatiilor locale au putut demonstra cât au învatat, iar rezultatele nu sunt prea încurajatoare. Spre exemplu, liderii a doua organizatii reprezentative, din Petreu si Padurea Neagra, au preferat sa-si expuna proiectele în româna, respectiv maghiara.

Organizatii model

Forumul German din Petreu pare a fi o organizatie model pentru germanii din Bihor. Casa Forumului din localitate, dar si actiunile organizate acolo, sunt date mereu ca exemplu în sânul formatiunii. În acest context, presedintele Johann Schwartz le-a propus membrilor Forumului din Bihor se mearga cu totii în vizita la Petreu pentru a vedea la fata locului ce înseamna munca oamenilor de acolo.

Casa Forumului a costat 1,5 miliarde lei vechi, din care sprijin din partea judetului au fost doar aproximativ 500 milioane lei vechi. Ca sa demonstreze ca omul sfinteste locul, presedintele formatiunii a spus ca „la Petreu nu au existat nemti, svabi. Dupa constituirea organizatiei, au aparut ca din pamânt. Exista Forumul, dar fara limba germana”.
La polul opus al organizatiilor se afla cea din Salonta, care a fost desfiintata, din lipsa de activitate.

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !