Gerul ar putea distruge producţia de fructe

Gerul ar putea distruge producţia de fructe
BIHOR – Temperaturile neobişnuit de calde pentru această perioadă a anului îi pun pe specialiştii bihoreni în agricultură în faţa unei situaţii neobişnuite. De obicei în ianuarie erau probleme cu îngheţul la sol, cu lipsa aportului de apă adus de zăpezi.

Acum, dimpotrivă, e cald, prea cald pentru luna ianuarie, iar culturile ar putea intra în vegetaţie înainte de vreme.

„Temperaturile sunt mult peste media multi-anuală şi favorizează pornirea vegetaţiei. Este vorba de pomicultură, vie şi chiar de semănăturile de cereale foioase din toamnă. Pericolul cel mare îl va reprezenta venirea unui îngheţ, care ar prinde pomii şi viţa de vie nepregătită pentru iernare şi ar duce la îngheţarea mugurilor florali şi a mlădiţelor tinere”, explică Ioan Seracin, directorul Direcţie Agricole Bihor.

Specialiştii mai spun că nu avem ce să facem, decât să aşteptăm să vedem cu va evolua vremea. În cel mai rău caz anul acesta nu vom avea producţie de fructe, vestea bună este că nici pomii, nici plantaţiile nu vor dispărea.

„Nu avem ce să facem, aşteptăm să îşi urmeze vremea cursul. În funcţie de evoluţia vremii vom realiza eventualele tăieri de primăvară, prin care să corectăm răul provocat de un eventual ger. Le recomandăm oamenilor să facă arăturile de toamnă, care nu au fost efectuate deja, pentru ca gerul care ar veni să cadă pe un teren arat, compensând astfel lipsa apei din sol”, recomandă Ioan Seracin.

Gerurile lunii ianuarie, care acum lipsesc, aveau şi un rol benefic: distrugeau dăunătorii. „Temperaturile de acum favorizează apariţia unor boli şi iernarea mai uşoară a dăunătorilor. Un ger ne-ar ajuta în distrugerea dăunătorilor. Se recomandă realizarea stropirilor, chiar şi a celor de primăvără, deşi calendaristic nu este încă primăvară, pentru distrugerea dăunătorilor”, mai spune directorul Direcţiei Agricole.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !