Gesturi supreme în Bihor

Gesturi supreme în Bihor
13 familii îndoliate au acceptat gestul suprem pentru donarea de organe, menţinând Bihorul pe primul loc la vieţi salvate.

Bihorul şi-a doborât în 2009 propriul record, reuşind aproape să dubleze numărul donatorilor de organe, salvând zeci de vieţi omeneşti din toată ţara.

La sfârşitul lunii februarie 2009 are loc prima prelevare de organe din acest an efectuată în Bihor. Un tată a doi copii, intrat în moarte cerebrală şi-a donat organele şi a salvat alte vieţi.

La sfârşitul lunii aprilie, are loc a doua prelevare de organe din acest an de la Oradea, familia unei bihorence care a suferit o hemoragie cerebrală, făcând un ultim gest sublim prin acceptarea donării de organe. La începutul lunii mai, un bărbat de 46 de ani, ce locuia nu foarte departe de Oradea a suferit un stop cardio-respirator, medicul de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă a reuşit să îl resusciteze, dar complicaţiile ulterioare i-au fost fatale. Puterea de a face bine şi altor oameni a celor doi fraţi ai pacientului a învins durerea suferită de ei pentru decesul donatorului şi au acceptat ca prin moartea fratelui lor să redea viaţă şi sănătate altor oameni.

Recunoştinţă

Peste câteva zile doar are loc a patra prelevare de organe din 2009, la Oradea. Un bărbat la 42 de ani, dintr-un sat aflat lângă Oradea, a suferit un stop cardiorespirator şi a intrat în comă profundă.

„Aparţinătorii au un suflet extraordinar de mare. Nu îmi găsesc cuvintele pentru a reda recunoştinţa pe care le-o port pentru gestul făcut, în pofida suferinţei provocată de decesul pacientului”, a relatat coordonatorul judeţean pe probleme de transplant, dr. Carmen Pantiş.

La 1 iunie 2009, pentru prima dată în Bihor, la Spitalul Judeţean din Oradea s-a efectuat prima intervenţie chirurgicală pentru prelevare de cord. Povestea tragică şi neaşteptată a pacientei a zguduit şi sufletele doctorilor. Femeia (42 ani) plecase în februarie la Graz (Austria), să muncească pentru a face un ban în plus. În vinerea tragică, femeia se îndrepta cu o colegă, pe biciclete amândouă, spre oraşul unde muncea şi soţul ei. A căzut de pe bicicletă şi a suferit un traumatism cranio-cerebral. Doctorii de la clinica din Graz au operat-o imediat, dar femeia a intrat în moarte cerebrală, confirmată de specialiştii clinicii respective. Femeia a fost asistată medical din Austria până la Oradea de un echipaj al Ambulanţei Pelican, iar inima prelevată a donatoarei a fost transplantată unui pacient din Alba.

La începutul lunii august, familia unei femei intrată în moarte cerebrală a acceptat, cu toată durerea suferită, donarea de organe, iar în septembrie au loc două astfel de operaţii. La începutul lunii, o femeie, în vârstă de 42 de ani, a căzut brusc în curtea casei sale, a suferit o hemoragie cerebrală fatală, iar familia ei a acceptat ca prin această tragedie să salveze alte vieţi. La mijlocul aceleiaşi luni, chiar în ziua când s-au sărbătorit 10 ani de la efectuarea primului transplant de ficat reuşit din România, la Oradea o familie îndoliată a acceptat prelevarea de organe de la ruda lor. Doantorul este o persoană în vârstă de 32 de ani, cu o suferinţă congenitală asimptomatică, ce a intrat în moarte cerebrală.

În 18 noiembrie, o femeie de 49 de ani a intrat în moarte cerebrală, iar familia a acceptat ca inevitabilul fatal să îl schimbe în viaţă.

Medicii orădeni ţin să mulţumească în numele zecilor de români, necunoscuţi, care au primit o nouă şansă la viaţă prin gestul suprem făcut de familiile de bihoreni îndoliate, care au acceptat prelevarea de organe de la rudele lor aflate în moarte cerebrală.

Otilia Sandor0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !