Gheorghe flutur a fost intervievat

Gheorghe flutur a fost intervievat
ORADEA – Proaspătul liberal-democrat Gheorghe Flutur crede că oamenii de afaceri dau ora exactă în politică.

Reporter: Cum vedeţi o posibilă reformă parlamentară?
Gheorghe Flutur: În primul rând, la capitolul reformă parlamentară trebuie să vă spun că avem două camere care au suprapuneri de atribuţiuni. România nu este o ţară federativă, nu are landuri, pentru ca una din camere să se ocupe de legăturile cu landurile, ci e o ţară care poate fi condusă cu un parlament unicameral, cu întărirea rolului parlamentarului, pentru că în momentul de faţă şi Senatul, şi Camera Deputaţilor fac acelaşi lucru. Poziţia noastră e pentru un Parlament unicameral, pentru departajarea clară a ceea ce legiferează Guvernul şi de unde începe să legifereze Parlamentul. În plus, dorim şi prevedere extrem de clară în ceea ce priveşte candidatura la postul de prim-ministru nominalizat, pentru ca oamenii să ştie pe cine votează.

Reporter: Cum comentaţi conflictele tot mai dese dintre Preşedinţie şi Guvern?
Gheorghe Flutur: Există un conflict cronic care apare acum între instituţia prezidenţială şi cea guvernamentală, care s-a manifestat şi în perioada Constantinescu – Radu Vasile, şi în perioada Iliescu – Năstase. În acest sens, trebuie să soluţionăm următorul paradox: preşedintele are legitimitate mare pentru că e ales prin votul uniominal, dar mai puţine pârghii constituţionale şi aşteptările oamenilor sunt foarte mari. Pe de altă parte, primul-ministru are mai puţină legitimitate pentru că nu este ales uninominal, dar are pârghii constituţionale multe. Pentru a putea rezolva această discordanţă trebuie să organizăm o serie de dezbateri publice, pentru a ne putea consulta cu societatea civilă.

Reporter: Credeţi că sfera economică este prea prezentă pe scena politică?
Gheorghe Flutur: Există o reţea de oameni economici care doresc să controleze politicul şi să dea ora exactă mereu în politica românească. Aici este pericolul, pentru că voinţa populaţiei e una şi apare acest bruiaj al unor grupări economice, care din păcate cred că au dus-o foarte bine în tranziţie şi regretă că am intrat în UE şi au pierdut anumite privilegii. Reţelele oligarhice le simţim în fiecare zi.

Reporter: Cum credeţi că a reacţionat Guvernul în urma aderării Românie la UE, şi ce ar trebui să facă în continuare?
Gheorghe Flutur: Guvernul trebuia de pe 3 ianuarie să fie la Bruxelles şi să negocieze toate capitolele sensibile, şi nu să răspundă şovăielnic dacă ţăranii din Sibiu ţipă că nu pot să îşi vândă brânza în piaţă. Trebuia să se meargă la Bruxelles să se negocieze, pentru că suntem ţară membră a UE. Sunt lucruri care trebuie făcute altfel decât până acum. Trebuie să încurajăm sindicatele şi asociaţiile patronale să fie prezente la Bruxelles, şi chiar să fie antemergători care să apere unele drepturi pentru unele segmente sociale din România.

Reporter:

Andreea Gherle0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !