Ghidul alegatorului – cum votam la alegerile parlamentare din 9 decembrie

De B.A.M.
Reactualizat la:
La alegerile parlamentare din 9 decembrie, cetăţenii nu vor putea vota decât la secţia de care aparţin
La alegerile parlamentare din 9 decembrie, cetăţenii nu vor putea vota decât la secţia de care aparţin
Introducerea alegerilor uninominale a adus câteva schimbări în sistemul de vot. La alegerile parlamentare din 9 decembrie, cetăţenii din Timişoara şi judeţul Timiş nu vor putea vota decât la secţia de care aparţin şi doar pentru candidaţii din colegiul în care sunt arondaţi.

Spre deosebire de referendum sau alegeri prezidenţiale, cei care se decid să voteze pe 9 decembrie o vor putea face doar la secţia de votare de care aparţin. Înscrierea la vot se va face pe baza buletinului, cărţii de identitate sau cărţii provizorii de identitate, care demonstrează că aceştia domiciliază pe raza secţiei de votare. Cei care nu se regăsesc pe listele de votanţi, dar au domiciliul în zonă, vor fi trecuţi pe liste suplimentare.

După înscriere, votanţii vor primi două buletine de vot. Unul cu candidaţii la Camera Deputaţilor aflaţi în colegiul lor şi unul cu candidaţii la Senat. Votul valabil exprimat se consideră doar dacă ştampila „Votat” a fost clar aplicată în căsuţa cu numele candidatului favorit. Orice alt însemn făcut pe buletinul de vot duce la anularea automată a acestuia. Orice neregulă sesizată în timpul procesului de votare poate fi sesizată la membrii secţiei de votare sau la Biroul Electoral Judeţean, aflat la USAMVB.

Alegătorii pot vota doar pentru un politician care candidează în colegiul în care sunt domiciliaţi. Astfel, un votant domiciliat, de exemplu, în Colegiul 1 Timişoara nu poate vota pentru un candidat din Colegiul 4 Timişoara.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !