Ghidul alegătorului

2Comentarii
Ghidul alegătorului
ORADEA - Mâine, 1 iunie, românii sunt aşteptaţi să-şi aleagă reprezentanţii în administraţia locală. Pentru prima dată, preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi ca şi primarii, pe liste.

Alegătorii vor vota numai la secţia unde sunt înscrişi pe listă, iar în cabina de vot intră doar cu ştampila şi buletinul, fară telefoanele mobile sau alte aparate de înregistrare video. Secţiile se vor deschide la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.

Fără secţii speciale

Mâine, românii îşi aleg primarii, consilierii locali şi judeţeni. Faţă de alegerile trecute, sunt câteva schimbări atât în organizarea primului tur de scrutin cât şi în procedura de vot. Astfel, se poate vota numai la secţia de votare la care suntem înscrişi, în localitatea de reşedinţă. Spre deosebire de altă dată, anul acesta nu vor mai fi organizate secţii speciale în gări, autogări sau aeroporturi. Persoanele internate în spital vor putea solicita urna mobilă, însă doar în baza unui certificat medical. Urnele speciale sunt doar pentru persoanele care nu se pot deplasa, din motive medicale. Fiecare secţie de votare are o astfel de urnă şi ea poate fi solicitată, în baza unei cereri trimise la secţia de care aparţine cetăţeanul, cerere însoţită de un certificat medical. Cu urna se vor deplasa doi membri ai secţiei de votare, însoţiţi de un reprezentant al forţelor de ordine.

Fără telefoane mobile

Fiecare cetăţean va primi patru buletine de vot tipărite cu numele candidaţilor la primării, membrilor Consiliului Local, ai Consiliului Judeţean, precum şi cu pretendenţii la şefia consiliilor de judeţ. Toţi românii vor fi obligaţi ca, la intrarea în cabină, să lase telefoanele mobile. Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean Bihor, Mirea Loreley, membrii secţiilor de votare sunt obligaţi să informeze alegătorii că nu au voie cu aparate de înregistrare video în secţiile de votare. Totodată, în fiecare secţie va fi afişată această prevedere, cuprinsă în Hotărârea nr. 41 a Biroului Electoral Central. Însă hotărârea nu prevede nicio pedeapsă pentru cei care o încalcă şi nici nu permite membrilor secţiilor de votare să controleze alegătorii la intrarea în cabina de vot. Nici poliţiştii, jandarmii sau alţi reprezentanţi ai forţelor de ordine care asigură paza secţiilor de votare nu au dreptul să-i controleze pe alegători de telefoane mobile sau aparate de înregistrat. Ca urmare, membrii secţiilor de votare vor apela la bunăvoinţa electoratului.

Preşedintele CJ

Pentru prima dată cetăţenii, şi nu consilierii judeţeni, vor alege preşedinţii Consiliilor Judeţene, la fel ca în cazul primarilor. Singura diferenţă este că pentru preşedinţii Consiliilor Judeţene nu se va organiza al doilea tur, câştigătorul fiind desemnat după primul scrutin. Acela care va reuşi să obţină cel mai mare număr de voturi va deveni automat preşedinte al Consiliului Judeţean, chiar dacă a fost votat de mai puţin de 50% din numărul de persoane prezente la vot. Doar în cazul, cu totul excepţional, în care doi candidaţi obţin exact acelaşi număr de voturi, se va organiza şi turul doi. Pentru aceste alegeri s-a stabilit că o persoană nu poate candida, în acelaşi timp, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi pentru cea de primar, întrucât ambele tipuri de alegeri sunt uninominale, iar o eventuală alegere a unui candidat în ambele funcţii ar determina declanşarea imediată a alegerilor anticipate.

În plus, se introduce şi posibilitatea candidaţilor independenţi de a candida la preşedinţia Consiliului Judeţean. Şefii de consiliu sunt responsabili, în primul rând, de respectarea Constituţiei în teritoriul lor, conduc şedinţele CJ, întocmesc bugetul judeţului, propun angajări sau concedieri.

În cazul primarilor, procedurile de vot rămân neschimbate. În cazul în care unul dintre candidaţi obţine mai mult de 50% din numărul total de voturi valabil exprimate, acesta este declarat câştigător. În cazul în care pe data de 1 iunie niciunul dintre candidaţii la funcţia de primar nu obţine peste 50% din numărul total de voturi valabil exprimate, se va organiza un al doilea tur de scrutin, pe data de 15 iunie, între primii doi candidaţi cu cele mai multe voturi obţinute.

De anul acesta, în premieră, s-ar putea ca în consiliile locale să fie aleşi şi preoţi. Pentru organizarea alegerilor locale 2008, Guvernul a scos din buzunar 70 milioane de lei.
Georgiana Anghel2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor