Ghilea – cu şisturile pe piept

Ghilea – cu şisturile pe piept
Recent, senatorul PDL Gavrilă Ghilea a susţinut în plenul Parlamentului o declaraţie politică, în care abordează din nou tema pericolului gazelor de şist în Bihor, în special în zona din jurul Băilor Felix.

Ghilea arată că USL a venit la guvernare cu o poziţie exprimată împotriva exploatării gazelor de şist în România, poziţie pe care, iată, pare că şi-a schimbat-o, între timp.

Poligon de încercare

„Da, avem un rezervor imens de apă (inclusiv geotermală – n.r.), avem toată apa de care aveţi nevoie şi pe care puteţi să o folosiţi în injecţii otrăvite în solul atât de darnic pentru locuitorii săi!”, susţine senatorul bihorean, precizând că prin aprobarea de către Guvernul Ponta a acordurilor de explorare-dezvoltare-exploatare a resurselor petroliere – deci implicit şi a gazelor de şist – mai multe localităţi din Bihor vor avea de suferit. Iată-le: Băile Felix, Betfia, Bogei, Budoi, Chişlaz, Ciocaia, Cordău, Derna, Dernişoara, Mişca, Otomani, Rontău, Sălacea, Sâniob, Sânmartin, Voivozi, Şilindru, Tulca, dar şi întreaga zonă metropolitană a Oradiei. „Toate acestea sunt legate în subteran prin zăcământul de apă termală şi vor deveni tot atâtea poligoane de încercare puse la dispoziţia companiilor petroliere de pretutindeni”, atenţionează Ghilea. Cât despre Felix, parlamentarul PDL crede că există un pericol real ca staţiunea să devină „din sursă de îmbunătăţire a sănătăţii, ca până acum, un laborator pentru boli pornind de la astm şi până la forme agresive de cancer, cerând în scurt timp relocarea populaţiei”.

În finalul declaraţiei, Ghilea îi solicita premierului ca indiferent de avantajele economice sau politice imediate, să aibă în vedere şi apropierea perspectivei unui dezastru ecologic, care ar întări concluzia că „Guvernul Ponta vrea să înceapă reindustrializarea României cu orice preţ, fie el şi cel al sacrificării turismului balneoclimateric”.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor