Ghilea – apărătorul poştaşilor suprasolicitaţi

Gavrilă Ghilea
Gavrilă Ghilea
Poştaşul de la ţară este stresat când trebuie să-l suplinească pe cel plecat în concediu. Ministrului i se cer măsuri.

Într-o interpelare adresată ministrului Comunicațiilor, senatorul PNL de Bihor, Găvrilă Ghilea, reiterează nemulţumirea miilor de factori poştali din toată ţara faţă de prevederilor ambigue ale art. 83 din Codul Muncii. Acestea nu permit încheierea unui contract de muncă pe durată determinată pentru un eventual înlocuitor, astfel încât titularul postului să-şi poată efectua concediul de odihnă în tihnă. Problema apare mai cu seamă la ţară, unde pensia trebuie dusă pe distanţe mari.

„În lipsa unor precizări legale explicite, care să permită înlocuirea pe perioada determinată a efectuării concediului de odihnă a unor agenţi, majoritatea factorilor poştali din ţară, în special cei din mediul rural, sunt condamnaţi la locul de muncă, nemaiexercitându-şi în ultimii ani drepturile legitime prevăzute de Codul Muncii, fapt care îi poate expune riscului contractării unor boli profesionale cronice din cauza suprasolicitării fizice şi psihice”, susţine parlamentarul liberal.

Peste 1.000 de gospodării

Acesta citează lideri sindicali din Poşta Română, care susţin că un factor din mediul rural deserveşte, în medie, cinci localităţi, cu peste 1.000 de gospodării, fiind practic imposibil de suplinit prin cumul de către un alt coleg, care ar trebui să onoreze pe lângă portofoliul propriu de beneficiari ai serviciilor poştale şi pe cel deservit de omologul său, aflat în concediu de odihnă.

În acest context, senatorul bihorean a cerut ministrului de resort să prezinte în scris demersurile pe care le va intreprinde şi soluţiile pe care le va adopta pentru acordarea efectivă a dreptului legal al factorilor poştali la exercitarea concediului de odihnă şi diminuarea, astfel, a riscului de escaladare a tensiunilor sindicale, care pot afecta semnificativ indicatorii economico-financiari ai Companiei Naţionale „Poşta Română”, cel mai mare operator de profil din România.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor