Ghilea cere socoteală după greva minerilor

1Comentariu
Gavrilă Ghilea
Gavrilă Ghilea
Senatorul l-a interpelat pe ministrul Economiei, arătând că protestul a demonstrat grave vicii de comunicare şi procedură.


Luni, în prima zi de reluare a sesiunii parlamentare, senatorul liberal Găvrilă Ghilea l-a interpelat pe ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose pe tema mişcărilor de protest de la Mina Băiţa din Bihor. Alesul bihorean apreciază că „protestul zecilor de mineri angajaţi ai societăţilor Băiţa SA, Băiţa Bihor SA şi African Consolidated Resources SRL, care a crescut în intensitate şi forme de manifestare în ultimele zile – o parte din protestatari intrând în greva foamei – a demonstrat grave vicii de comunicare şi procedură atât la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) cât şi al Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT)”.

Ghilea este de părere că MECT a alimentat artificial acest conflict de muncă, diseminând în spaţiul public informaţii neconforme privind capacitatea tehnico-financiară a companiei care a solicitat asocierea la licenţă şi neacordând eligibilitate prin executarea contului escrow, în care aceasta a depus contravaloarea datoriilor invocate de compania de stat, deşi acestea nu prezentau un caracter cert, lichid şi exigibil, fiind însuşite sub rezervă în tabelul de creanţe al societăţii pe care a preluat-o.

„MECT a transmis Prefecturii Bihor, la data de 26.08.2015, pentru a fi diseminate în spaţiul public, un set de condiţii care trebuie respectate, potrivit Legii minelor 85/2003 şi a HG 1208/2003 privind normele de aplicare ale legii, pentru asocierea la o licenţă deţinută de un alt titular. Printre aceste criterii a fost inclusă şi capacitatea financiară a viitorului asociat, care ar consta în prezentarea obligatorie a certificatului de atestare fiscală şi a certificatului de la bugetul local, în termenul de valabilitate, precum şi a unei scrisori de bonitate bancară. Cu toate acestea, MECT preciza, în acelaşi comunicat, că societatea African Consolidated Resources SRL nu îndeplineşte condiţiile de asociere la licenţă având în vedere faptul că SC Mineral Mining SRL – firmă ale cărei părţi sociale şi active le-a preluat – ar avea datorii la SC Băiţa SA, titulara licenţei. În aceste condiţii, vă rog domnule ministru să precizaţi, de ce MECT nu a acordat eligibilitate companiei care a solicitat asocierea la licenţă prin executarea contului escrow, în care aceasta susţine că a depus contravaloarea datoriilor invocate, deşi acestea nu prezentau un caracter cert, lichid şi exigibil, fiind însuşite sub rezervă în tabelul de creanţe al SC Mineral Mining SRL?”, scrie în interpelare.

Gavrilă Ghilea reclamă şi condiţiile în care ANRM a încasat redevenţe de la Mina Băiţa pentru o activitate derulată din 2010, pe care a reglementat-o abia anul acesta.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor