Ghilea: „Dar românii când se nasc, unde se nasc?”

5Comentarii
Ghilea: „Dar românii când se nasc, unde se nasc?”
Comparând cifrele Institutului Național de Statistică de care dispune, deputatul are şi răspunsul: mai ales în afara ţării.

Printr-o Declaraţie politică intitulată „Marea Românie din mica Diasporă”, depusă în această săptămână la secretariatul Camerei Deputaţilor, parlamentarul bihorean Gavrilă Ghilea lua act de afirmaţiile recente ale ministrului pentru Românii de Pretutindeni, care a dat publicităţii o statistică alarmantă, din care ar reieşi că în anul 2016, pentru prima dată în istorie, s-au născut mai mulţi copii români în afara ţării noastre decât în interiorul graniţelor ei.

Pe de altă parte, Gavrilă Ghilea cita date oferite de Institutul Național de Statistică al României, care a desemnat 2016 drept perioada cu cele mai puține nașteri din 1990 încoace, anul trecut venind pe lume mai puțin de 190.000 de copii, faţă de cei peste 200.000 în 2015, respectiv cei peste 195.000 în 2014.

De altfel, „semnalul de alarmă privind declinul natalităţii în România trebuia tras încă din anul 2013, când numărul copiilor români născuţi în străinătate s-a dublat deja faţă de cel înregistrat în 2008, de la 14.800 la 30.000 de nou-născuţi cu mame românce”, mai semnala deputatul liberal, precizând că rata de natalitate ar fi mai mare în străinătate faţă de România şi pentru că vârsta medie a emigranţilor români este mai mică decât cea a populaţiei rezidente, iar deciziile acestora sunt influenţate direct de contextul economic din principalele lor ţări adoptive.

Parlamentarul bihorean admite că în afara ţării se puteau naşte, anul trecut, „cel puţin 190.000 de bebeluşi români, de peste 13 ori mai mulţi decât în 2008, respectiv de peste 6 ori mai numeroşi ca în 2013”, în condiţiile în care numărul românilor stabiliţi în state membre UE, în ultimii 10 ani, se apropie de 5 milioane, constatând însă cu îngrijorare că acesta este „aproape identic cu cel al salariaţilor din România”.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor