Ghioceii vânduţi ilegal

1Comentariu
Ghioceii vânduţi ilegal
ORADEA – Se vinde la un leu bucheţelul, în pieţe, staţii de tramvai şi la colţ de stradă. Trecătorii grăbiţi cumpără, fără să se întrebe dacă provin din arii protejate, sau din grădina comerciantului ambulant. Puţini ştiu că ghioceii, simbolul primăverii, la mare căutare în această perioadă, sunt de fapt flori protejate de legile din România.

„Ghiocelul sau Galanthus nivalis este o specie de plantă prevernală, protejată în toată Europa. Culegerea ei este interzisă, iar cei care o comercializează sunt imediat amendaţi. În Ungaria amenda pentru un fir de ghiocel este de 10000 de forinţi”, spune biologul Anna Marrosy. „Populaţiile de ghiocei se răresc pe zi ce trece din cauza nesăbuinţei şi a culesului industrial. De 30 de ani studiez problema, pe o fâşie din Arieşeni, unde în ultima perioadă aproape că au dispărut”.

Specii protejate

Ecologiştii atrag atenţia că în aceeaşi situaţie sunt şi brânduşa, ciuboţica cucului, garofiţa, laleaua galbenă şi ghimpele, toate specii protejate, culese abuziv din păduri, pentru comercializare.

„Trăim într-o ţară a paradoxurilor. În Occident se vând doar plantele de cultură, în ghivece, nu tăiate, pentru a fi puse în apă” spune Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică. „Ar trebui demarată o campanie de conştientizare a populaţiei în acest sens şi poate peste doi-trei ani, ghioceii vor fi cu adevărat protejaţi”.

Comerciaţii spun că habar nu aveau de aceste prevederi.

„Culegem ghiocei de zeci de ani, din pădurile din afara oraşului. Nu ştiam că nu avem voie. Oamenii cumpără, fără să ne întrebe de unde îi avem”, spune florăreasa Maria.Amenzi usturătoare

Garda de Mediu urmează să efectueze controale tematice în acest sens.

„Pentru comercializarea ghioceilor, agenţii economici trebuie să aibă autorizaţie. Pot să vândă doar ghioceii din cultură proprie, nu şi pe cei din pădure”, declară comisarul-şef Gheorghe Raţiu, de la Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM). Amenzile pentru cei ce încalcă legea pot fi usturătoare. „Pentru persoane fizice amenzile se ridică de la 100 până la 1000 lei, iar pentru cele juridice pot ajunge până la peste 3000 lei”, spune reprezentantul GNM.

Carmen Brehoi1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor