Gigacaloria, controlată comunist

„Controlata politic, gigacaloria reprezinta ultimul bastion al economiei comuniste ramas neatins”, apreciaza Uniunea Generala a Industriasilor din România (UGIR) 1903.

În conditiile în care blocajul financiar în sistemul energetic se adânceste pe zi ce trece, UGIR 1903 solicita liberalizarea de urgenta a pretului gigacaloriei si adoptarea unor masuri ferme pentru dizolvarea lantului de datorii ce leaga termocentralele cu furnizorii de utilitati.


Industriasii sunt nemultumiti de interventiile Guvernului care obliga termocentralele sa vânda agentul termic la preturi mai joase decât propriile costuri. UGIR 1903 cere ca termocentralele sa fie alimentate pe timp de iarna cu combustibil de la rezervele de stat, la preturi preferentiale, iar datoriile istorice sa fie sterse.

„Daca guvernele de pâna acum nu ar fi intervenit în aceasta piata, am fi avut o productie pe baze sanatoase a gigacaloriei, dublata de o protectie sociala reala a familiilor defavorizate, care nu pot suporta facturile la întretinere”, se spune în comunicatul UGIR 1903.

Dan Birta