Gigacaloria dă dureri de cap

Gigacaloria dă dureri de cap
Iarna 2005-2006 înseamna vesti proaste pentru clientii retelelor de termoficare, la fel ca si pentru cei care rânduiesc bugetul orasului. Cresterea cu 20% va seca bugetele a mii de familii oradene în iarna care se apropie.

În conditiile unei cresteri spectaculoase a gigacaloriei, cu 20% la nivelul pretului de referinta, dar si a saltarii costului de productie, atât facturile cetatenilor cât si sumele pe care administratiile locale vor trebui sa le decarteze cu titlul de subventii vor ajunge la valori ametitoare. „Toate orasele care au preluat CET-urile pâna acum vor avea, în 2006, probleme cu compensarea dintre pretul de referinta al gigacaloriei si pretul de productie, de 1.700.000 lei”, apreciaza primarul Petru Filip. Nici jumatate


Conform estimarilor, suma necesara pentru aceasta compensare s-ar ridica la 300 miliarde de lei, bani din care statul va acoperi doar 120 de miliarde. O eventuala crestere a acestei alocatii de la Guvern va face subiectul unei întrevederi pe care Petru Filip, împreuna cu primarii de Arad, Timisoara, Brasov sau Ploiesti, o planuiesc cu ministrul Industriei, Codrut Seres. „Luni vom discuta problema aceasta la Bucuresti. Termoficarea nu este doar problema noastra, este si a industriei, de la care am preluat aceste CET-uri, în conditiile tehnice care erau la data respectiva”, sustine seful Executivului.

Cristina Ghilea