Gigacaloria pe gaz e mai scumpă

De Cristina Ghilea
40Comentarii
Gigacaloria pe gaz e mai scumpă
Au aprobat noul preţ de producţie al energiei termice, la pachet cu creşterea subvenţiei pentru populaţie.

De la aproximativ 3 lei, cât e subvenţia acordată de Primărie la preţul gigacaloriei pentru populaţie, cuantumul acesteia va creşte, de luna viitoare, la 54,76 lei. Consilierii locali au aprobat fără comentarii noul preţ al gigacaloriei produse pe gaz în centrala nouă: 294,76 lei cu TVA. Preţul de facturare la populaţie va rămâne neschimbat, de 240 lei/gigacalorie.

CET nou, tarife noi

Termoficare SA a iniţiat proiectul de hotărâre pentru modificarea tarifelor la preluarea noilor echipamente de co-generare, la finele mai multor teste pe componente şi apoi pe instalaţie. Ca urmare, operatorul de termoficare al oraşului a trecut oficial pe gaz, ceea ce înseamnă, din start, încadrarea într-un alt preţ de producţie impus de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Când un operator schimbă combustibilul şi cel majoritar, adică în proporţie de peste 70%, devine gazul, prețul de referinţă va fi cel pentru gaz metan. Noi am primit sursa, am fost în probe până ieri, când s-a făcut recepţia. De azi (miercuri, n.r.) suntem în operare pe echipamentele noi și am început demersurile pentru licenţiere. Prețul de producţie al energiei din gaz metan din reţeaua de transport e de minim 121,75 lei/MW pentru consumatorii casnici şi 167,57 lei/MW/h pentru cei non-casnici. Când produci pe gaz metan, intri automat în acest preţ. La preţul de facturare se adaugă şi preţurile de transport şi distribuţie. Suma de 294,71 lei/gigacalorie conţine preţul de producţie, de transport şi distribuţie, şi TVA”, ne-a declarat Stănel Necula, managerul Termoficare SA.

23% dintre clienţii Termoficare SA sunt consumatori non-casinici, iar restul sunt casnici. Pentru prima categorie se facturează preţul fără subvenţie.

54 de lei este o valoare-record a subvenţiei la încălzire acordată de Primărie, pentru toate mandatele de primar ale lui Ilie Bolojan. Creşterea e spectaculoasă, cu atât mai mult cu cât administraţia Bolojan s-a arătat zgârcită în a subvenţiona preţul încălzirii produse în CET. Predilecţia a fost spre a creşte preţul de facturare sau, atunci când s-a putut, la reducerea subvenţiei.40Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor