Gimnaziștii de ieri, liceenii de azi

De Alexandru Guiaș
Gimnaziștii de ieri, liceenii de azi
Cei 3.244 de absolvenți ai clasei a VIII-a care au luat examenul la Evaluarea Națională au fost repartizați la cele 48 de colegii și licee existente în județ.

Conform Calendarului admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2017 – 2018, repartizarea computerizată a absolvenţilor clasei a VIII-a în învăţământul liceal de stat se face într-o singură etapă. Astfel, repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a a avut loc miercuri. Pentru a putea verifica unde au fost repartizați, părinții, dar și elevii, pot intra online pe pagina admitere.edu.ro, unde este vizibilă lista cu repartizările.

Repartizarea la licee

Cei 3.244 (72,04%) de absolvenți ai clasei a VIII-a din Bihor care au participat la Evaluarea Națională și care au luat examenul în acest an au putut opta pentru cele 48 de colegii și licee existente în județ. Dintre acestea, 22 de unități de învățământ liceal sunt în Oradea (8 colegii și 14 licee), câte 3 sunt în Marghita (1 colegiu și 2 licee), Beiuș (2 colegii și 1 liceu) și Salonta (1 colegiu și 2 licee), alte două în Ștei (2 colegii) și Aleșd (1 colegiu și 1 liceu). Acestora li se alătură cele două colegii, unul în Valea lui Mihai și celălalt în Vadu Crișului, precum și alte 11 licee din județ (Borș, Cadea, Dobrești, Popești, Suplacu de Barcău, Borod, Budoi, Tinca, Bratca, Săcueni și Șuncuiuș).

Repartizarea candidaților pentru una din opțiunile exprimate s-a făcut în ordine descrescătoare, după medii. Ordonarea candidaților s-a făcut descrescător, după mai multe criterii: media de admitere; media la Evaluarea Națională; media generală de absolvire a claselor V-VIII; nota obținută la Limba și literatura română în cadrul examenului de Evaluare Națională; nota la Matematică de la Evaluarea Națională. În cazul celor care au solicitat înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale va conta și nota la proba de limbă maternă de la Evaluarea Națională și nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă. Candidaţii care au participat şi au rămas nerepartizaţi în urma repartizării computerizate vor fi repartizaţi de Comisia de admitere judeţeană pe locurile rămase libere, în perioada de rezolvare a situaţiilor speciale.

Cum s-a calculat

Media de admitere pe baza căreia se va realiza înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților din învățământul gimnazial se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere, față de 25% cât a fost până acum, motiv pentru care calculul mediei de admitere se va face conform schemei: MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN, unde MA = media de admitere, ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII, iar EN = media generală obținută la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.

În ce privește depunerea dosarelor de înscriere la unităţile de învăţământ la care candidaţii au fost repartizaţi, acest lucru se va putea face începând de azi și până luni (perioada 13 – 17 iulie). La înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate, elevii vor depune copii ale cărții de identitate (dacă este cazul) și certificatului de naştere.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !