Gluma-i glumă, dar cardul nu are pe el bani

De Otilia Șandor
Gluma-i glumă, dar cardul nu are pe el bani
Ministrul Sănătăţii e nervos pe reţelele de socializare care „intoxică” şi „manipulează”.

La doar câteva zile de la introducerea cardului de sănătate, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu luptă cu internauţii.

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii, se zice comun cu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Bănicioiu spune că sistemul medical „e funcţional şi că, de la zi la zi, un număr tot mai mare de servicii medicale se acordă în baza cardului de sanatate”: „O mare parte din furnizorii de servicii medicale si asigurati au inteles necesitatea si importanta implementarii cardului de sanatate in sistem. Cardul national de sanatate,alături de reteta electronica si dosarul electronic reprezintă obiective importante pentru informatizarea sistemului de sanatate şi fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemlui de asigurări de sănătate”.

MS şi CNAS consideră eronate unele mesaje emise în spațiul public privind utilizarea cardului național de sănătate.

Reprezentanţii celor două instituţii zic că unii vor să oprească procesul de reducere a evaziunii fiscale prin funcţionarea cardului de sănătate: „În încercările disperate de a compromite acest sistem, aceștia au recurs la metode de intoxicare și manipulare prin intermediul rețelelor de socializare”.

Nu are bani

Pe de altă parte, MS şi CNAS transmit că niciun card „nu poate fi utilizat în sistem bancar și nici nu conține sume de bani destinate asiguraților, așa cum eronat există mai multe comunicări pe diverse rețele de socializare”. Drept urmare, se atrage atenţia că „astfel de mesaje care dezinformează opinia publică produc confuzie care poate duce la tensiuni între pacienți și furnizorii de sănătate. MS și CNAS consideră că astfel de informări tendențioase pun în pericol procesul de implementare a sistemului și reprezintă încercări de blocare a unui sistem care are ca scop stabilirea unei discipline financiare și stoparea fraudelor din sistem”.

Pe de altă parte, reprezentanţii MS şi CNAS zic că pe card sunt doar informaţii despre identitatea posesorului şi că doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale.

Ce conţine cardul de sănătate

Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informaţii:

  • Numele şi prenumele asiguratului
  • Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
  • Numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID)
  • Data naşterii
  • Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !