Goana după carnea de porc

1Comentariu
Goana după carnea de porc
Orădenii preferă să cumpere carne de la măcelării în locul procului viu.

Carnea de porc devine cuvântul de ordine în majoritatea caselor românilor înainte de Crăciun. Rare sunt familiile care nu au pe masa de Crăciun cârnaţi, caltaboşi, jumări, şniţele, costiţă sau alte produse rezultate din carnea de porc.

Criza economică şi-a pus însă amprenta şi pe vânzările de carne de porc. Nu oricine îşi permite să dea 8 lei pe kilogramul de porc viu. Atunci oamenii îşi îndreaptă paşii spre măcelării sau magazinele care comercializează carne. Hala de carne de la Piaţa Cetate îi aşteaptă cu o mare varietate de produse proaspete sau afumate.

Preţuri

Comecianţii spun că preţurile nu au crescut faţă de anul trecut, unele fiind chiar mai mici. „Nu ne putem permite să creştem preţurile. Este criză economică. Sunt mulţi şomeri şi mulţi pensionari care nu prea au bani”, ne-a declarat N.C., unul dintre măcelari.

Deşi până la Crăciun mai sunt încă destule zile, orădenii au aglomerat hala de carne. „Nu-mi permit să cumpăr un porc, dar se găseşte aici carne de toate felurile. Oricum noi nu mâncăm slănină, aşa că prefer să cumpăr de la măcelărie carnea care-mi place”, spune Vagy Ianoş.

După cum spun măcelarii, preţurile sunt negociabile. Astfel, pulpa fără os se vinde cu cel mult 15 lei/kilogram. Cotletul costă 14 – 15 lei/kilogramul, iar costiţa 14 lei. Cine vrea să cumpere o pulpă va scoate din buzunar între 12 şi 13 lei/kilogram. Asta înseamnă că o pulpă costă între 100 şi 150 de lei, în funcţie de greutate. Carcasa de porc se vinde cu 10 – 11 lei/kilogramul, iar carnea tocată costă circa 13 lei/kilogramul.
Cei care doresc să prepare caltaboş pot să cumpere cap de porc cu 6 – 7 lei kilogramul. Organele de proc complete se vând cu 8 – 10 lei kilogramul.
Cine vrea şuncă afumată, cârnaţi afumaţi, tobă sau slănină afumată au, de asemenea, de unde alege. Cârnaţii afumaţi se vând cu 25 de lei kilogramul.
„Preţurile sunt mai mici cu 10 – 15% faţă de anul trecut. Doar în urmă cu câţiva ani am mai vândut la preţul acesta, deşi porcii vii sunt mai scumpi”, precizează un alt măcelar.

Adevărul este că cine vrea să cumpere are de unde alege, preţurile fiind negociabile.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor