Gojdistii, buni oratori

10Comentarii
Gojdistii, buni oratori
Elevii de la Colegiul „Emanuil Gojdu” au luat locul III la concursul naţional de dezbateri.

Gojdistii au luat locul III la Concursul Naţional de Dezbateri „Tinerii dezbat”, organizat în perioada 1-4 septembrie, la Biblioteca Centrală Universitară din Bucuresti.
Echipa orădeană, condusă de profesoara Liliana Sonea, a fost compusă din Daiana Popa, Anamaria Cotîrlea şi Vlad Lazăr.

Moţiuni

Tinerii au avut de dezbătut mai multe moţiuni, printre care: „Introducerea în trunchiul comun a unui curs de istoria minorităţii, preponderente în regiunea respectivă este justificată?”, „Studiul religiei în şcoală intră în contradicţie cu principiul laicităţii într-un stat democratic?” sau „Mecanismele de incluziune a minorităţii rome ar trebui modificate?”.

Campionatul a fost organizat, sub egida Ministerului Educaţiei, de Agenţia „Împreună”, în colaborare cu Asociaţia Română pentru Dezbateri, Oratorie şi Retorică Transilvania” (ARDOR), Direcţia pentru Relaţii Interetnice, Agenţia Naţională pentru Romi, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, Roma Education Fund, Policy Center for Roma and Minorities, Universitatea din Bucureşti, CNCD şi Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială Bucureşti.

Echipa orădeană a concurat cu alte 18 echipe din ţară. La faza regională a acestui concurs, care s-a desfăşurat la Baia-Mare, cei trei gojdişti au luat locul I.

Participări

Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” nu este la prima participare de acest fel. Două echipe de elevi au participat la sfârşitul lunii august la Forumul Regional de Dezbateri Academice „Transdebate”, care a avut loc la Sfântu Gheorghe. Forumul a avut loc în perioada 26-29 august şi a fost organizat de ARDOR. Echipajul alcătuit din elevii Daiana Popa, Adrian Popescu-Mălăieş şi Alexandru Pascovici a ocupat locul III, la faza regională a acestui concurs. O poziţie bună a obţinut şi echipajul din care au făcut parte elevii: Vlad Muscă, Emil Costruţ şi Eugen Secară.

Elevii gojdişti învaţă dialogul argumentat şi gândirea critică la Clubului de Dezbateri din cadrul şcolii, condus de profesoara Liliana Sonea, arbitru ARDOR.

Crina Dobocan
crina.dobocan@informmedia.ro10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor