Gojdu: 90 de ani de spirit românesc

3Comentarii
Spiritul Colegiului Gojdu, mereu tânăr prin elevii colegiului
Spiritul Colegiului Gojdu, mereu tânăr prin elevii colegiului
Gojdişti de ieri şi de azi, profesori şi elevi, au fost prezenţi la manifestările organizate ieri în sala festivă a prestigiosului colegiu. Imagini   |  Video: Aniversare la Gojdu  Video | Video 2  Video

Evenimentele cultural-artistice şi sportive sunt prilejuite de împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea primului liceu românesc din Oradea au început luni şi vor avea loc pe tot parcursul săptămânii. Manifestările au fost deschise de directorul Viorel Mititean, care a vorbit despre performanţele elevilor, performanţe care ţin sus steagul colegiului şi diferenţiază Gojdu de alte unităţi de învăţământ din ţară.

 

Aprecieri

 

Spiritul gojdist s-a manifestat prin aplauze atunci când a venit la microfon profesorul Nicolae Moldovan, a cărui discurs a avut ca temă tocmai „Spiritul gojdist ieri, azi şi în viitor”. Vorbitorul a spus că a găsit explicaţie pentru spiritul gojdist  în una dintre scrierile profesorului Emil Roşescu: „baremul exigenţelor dăscăleşti a fost ţinut întotdeauna la o înălţime incomodă mediocrilor”.  Aceasta este cheia succesului „mărcii Gojdu”, a „valutei forte Gojdu”, a „emblemei sigure de care nu îţi este ruşine-Gojdu”. În acelaşi spirit a vorbit despre Gojdu şi absolventul promoţiei 2009 , clasa a XII C, Alex Drăgan care a spus despre  colegiul orădean că este şcoala „cu cei mai exigenţi profesori, cei mai talentaţi elevi”, iar un altul că este „ambientul propice pentru învăţătură, pentru performanţă”. Celebră a rămas şi replica reputatului matematician Grigore Ţiţeica. Acesta a întrebat un student  care este şcoala pe care a absolvit-o. Aflând  că este absolvent de Gojdu, profesorul a spus: „Nota pe care o merită liceul tău este şi nota pe care ţi-o dau şi ţie: zece”.

 

FACT BOX

Şi ei au fost gojdişti:
-Vasile Boancă, ministru adjunct al Minelor în Canada
-generalul Gheorghe Roxin
-dramaturgul Romulus Buga
-compozitorul Viorel Doboş
-autorul romanelor „Setea” şi „Străinul”, Titus Popvici
-cardiologul Ioan Pop D. Popa
-fizicianul Francois Chertes, membru al Academiei din New York
-fizicianul Dorin Poenar, specialist în fizică nucleară
-geologul Răzvan Ghibulescu
-medicul Radu Iftimovici
-academicianul Mircea Maliţa
-autorul „Vânătorii regale”, D.R.Popescu
-scriitorul, regizorul Mircea Bradu

 

Veronica Bursasiu3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor